
Frågor och svar

Betong består av ballast (sten, grus, sand), cement och vatten. I normalfallet används cirka 80 % ballast i betongblandningen och resterade del utgörs av cement (som består av kalksten och lera) och vatten. Finja Betongs fabriker ligger nära de stora marknaderna i Sverige. Genom att producera lokalt kan vi minska miljöpåverkan från transporter. Läs mer om betong
Det varierar. Se respektive produktblad för information.
Generellt så finns tillgänglig information publicerad på hemsidan. Är du privatperson så kan våra kunniga återförsäljare svara på frågeställningar. Är du återförsäljare, entreprenör, arkitekt eller konstruktör så kontakta vår tekniska support.
Kontakta våra kunniga återförsäljare. Använd gärna vår sökfunktion för att hitta en ÅF nära dig: Hitta återförsäljare
Vi har även mängdberäknare på våra produktsidor som kan hjälpa dig. Se våra mängdberäknare. Om det är ett större projekt kan ditt behov av produkter göras i en av våra produktväljare med mängdberäkning.
Finjas produkter säljs av kunniga återförsäljare över hela landet. Använd gärna vår sökfunktion för att hitta en ÅF nära dig: Hitta återförsäljare
Produkterna produceras i våra fabriker i Hässleholm och Strängnäs. Närheten till våra fabriker ger närproducerade produkter med låg fraktkostnad, minimal miljöpåverkan och korta leveranstider.
Vi följer den oberoende standarden för klimatneutralitet, ISO 14021, vilket innebär att vi kompenserar CO2e till 100 %. Vi kompenserar sedan CO2e med ytterligare 15 % vilket gör att produkten går från att vara klimatneutral till att bli klimatpositiv.

Ja, mängdberäkning av block kan ske på aktuell produktsida. Vi har även en produktväljare för byggnader och en produktväljare för trädgårdsmurar som beräknar block och tillbehör. Kontakta annars någon av Finjas återförsäljare så kan Ni få hjälp med mängdberäkning med hjälp av dem.
Det beror bland annat på balkens längd och bredd. Se prestandadeklaration för aktuell balk.
Nej, men de behöver portätas genom slammning med cementbaserat bruk.
När det föreskrivs. Se arbetsanvisningar för aktuellt block.
Generellt för att minska risken för krympsprickor men vid revetering även för att hålla putskiktet på plats.
Cellplasten innehåller grafit vilket bidrar till en bättre isoleringsförmåga, cirka 20 % bättre än vit cellplast.
Balken ska alltid monteras så att pilen pekar uppåt.
Produkten bidrar till ca 30 % lägre CO2e-utsläpp jämfört med massivblock.

Se arbetsanvisning under respektive system. Till Fasadputssystem.
Nej. Ingående komponenter är verifierade tillsammans och säljs enbart som system.
Aktuell information finns alltid på Finjas hemsida. Till Fasadputssystem.
Broschyrer finns också att hämta hos Finjas återförsäljare.

Ja, vi har en produktväljare för grunder som hjälper dig både i valet av produkter och mängdberäkning av dessa. Kontakta annars någon av Finjas återförsäljare så kan Ni få hjälp av dem.
Från 60 kpa upp till 300 kPa/m², d.v.s. från 6 ton upp till 30 ton/m² i korttidsbelastning. Se respektive produktblad.
Vatten stiger inte kapillärt i EPS. I en platta på mark är det viktigt att förhindra att markfukten sugs upp i plattan och med EPS isolering placerad på dränerande grusmaterial förhindras kapillärsugningen upp i plattan.
Nej, EPS cellplast innehåller inga ämnen som kan påverkas av mögel.
Det varierar beroende på typ. Se respektive produktblad för mer information.
Det varierar beroende på typ. Se respektive prestandadeklaration.

Följ Finjas enkla gör det själv anvisningar.
Se vår produkt Vinterbetong.
Man kan tillsätta t.ex. Finja Fuktstopp som accelerator. Räkna dock med att sluthållfastheten kan försämras.
Läs underlagsguiden i Hjälp vid lagning.
Vår mängdberäknare för murbruk ger dig guidning i vilket murbruk som bör väljas. Läs även underlagsguiden i Hjälp vid murning.
Läs underlagsguiden i Hjälp vid putsning.
De vanligaste produkterna finns i praktisk 25 kg plastsäck. Sortimentet utökas hela tiden med fler produkter.
Generellt gäller att lågalkaliska bruk ska användas till lättbetong.
När fasaden är smutsig eller har fått algpåväxt är rengöring lämpligt. Använd vatten och ett rengöringsmedel avsett för ändamålet. Läs mer
Tavlor hängs med fördel upp på en vanlig spik som kan fästas precis var som helst i den murade väggen, opåverkad av var reglarna annars skulle suttit.

28 dygn under normala torkbetingelser.
28 dygn under normala torkbetingelser.
Det beror på vilken fästmassa som använts. Läs respektive produktblad.
Det beror på vilken EPS-Betong som väljs. Följ rekommendationerna på respektive produktblad.
Nej, inte alltid. Följ anvisningar för aktuellt underlag och produkt.
Använd vår produktväljare för plattsättning för uträkning av fix och fog.
Ökar vidhäftningen, ökar flytförmågan, binder damm, tätar luftporer, underlättar utläggning av spackelmassan vid handspackling.
Använd Finjas produktväljare för golv.
Finja Lättfix då det även fungerar utmärkt som flytfix för att uppnå en full täckning under plattan.
10° C.

Se kulörkarta.
En benämning på genomfärgad och oorganisk puts.
LECA är en förkortning för ”light expanded clay aggregate”. På svenska heter materialet lättklinker och tillverkas som det engelska namnet antyder av lera. Leran upphettas och blir då till hårda och porösa lerkulor, så kallade LECA-kulor eller lös lättklinker. Dessa har en rad goda egenskaper och används därför inom flera olika områden.
LECA är en förkortning för materialets engelska namn och står för light expanded clay aggregate. På svenska kallas material för lättklinker. Genom att hetta upp lera expanderar den och blir hård och porös. LECA-kulor, alltså lös lättklinker, används i allt från planteringar till utfyllning vid renoveringar och nybyggnationer.
LECA-block, eller lättklinkerblock som är det svenska namnet, är ett populärt och oorganiskt byggmaterial. LECA är en engelsk förkortning som står för light expanded clay aggregate, alltså expanderade lerkulor. För att skapa ett lättklinkerblock upphettas lera som då blir hård och porös. Därefter ”bakas” den lösa lättklinkern tillsammans med cement under hög värme och ett lättklinkerblock skapas. Lättklinkerblock är i dag ett populärt byggnadsmaterial och används för att bygga allt från utegrillar och sandlådor till skolor, offentliga byggnader och bostadshus.
Grunden är viktig för att du ska få en byggnad som håller över tid, men den spelar även stor roll ur energisynpunkt. Vi på Finja har flera olika grundalternativ anpassade efter olika typer av byggnader. För att ge dig tips och råd på vilket grundelement som passar ditt projekt har vi samlat information och instruktioner under en projektsida.
Saker som är viktiga när det gäller din grund är att marken och underarbetet utförs enligt tillverkarens och konstruktörens anvisningar.
Vi har tagit fram flera filmen som visar hur du använder våra grundelement för att bygga en hållbar och energisnål grund för din byggnad. Du hittar dessa på ovanstående länk.
Börja alltid med att fundera över vad du vill använda ditt attefallshus till. Ska det vara ateljé, sovstuga, myshörna eller verkstad? Beroende på användningsområde kan du sedan bestämma om du önskar ditt attefallshus uppvärmt och isolerat eller kanske oisolerat med element för de tillfällen du är i huset och arbetar.
Genom att mura och putsa ett attefallshus får du en nära på underhållsfri byggnad som isolerad ger dig låga uppvärmningskostnader. Vi har samlat fler tips på vad du ska tänka på när du bygger attefallhus, bolundare eller friggebod på vår projektsida.
När du bygger fritidshus är det viktigt att planera väl redan från början, det gör hela byggprocessen smidigare och snabbare. Tänk på att ta kontakt med byggnadsnämnden i din kommun och för hör dig om reglerna kring bygglov.
Vi har samlat fler tips på vad du ska tänka på när du fritidshus på vår projektsida. Här hittar du ritning, arbetsbeskrivning och komplett materiallista för ditt murade och putsade fritidshus.
Det viktigaste att tänka på när du ska bygga garage är vad du ska använda garaget till, utöver en plats att ställa bilen på. Ett garage kan ha extra utrymme och fungera både som förvaring, verkstad eller träningsutrymme.
För att hjälpa dig vidare i din planering när du ska bygga garage, efter att du bestämt dig för användningsområdet, har vi skapat en projektsida för garagebyggnation. Här hittar du tips och råd för vad du ska tänka på när du bygger garage samt ritningar till tre olika garagetyper med kompletta materiallistor. Materiallistan kan du med ett klicka göra till en mejl- och utskrivningsbar inköpslista som du enkelt tar med till någon av våra återförsäljare. De hjälper dig även med en kostnadsberäkning för just ditt garageprojekt
För att enkelt se hur du nyttjar våra produkter har vi även tagit fram fyra rörliga arbetsanvisningar som steg för steg tar dig igenom hela projektet.
En friggebod kan ha flera olika användningsområden; Extra förvaring, arbetsbod, redskapsskjul, myshörna eller extra sovplats. Börja med att bestämma dig vad du vill ha din friggebod eller utebod till primärt och gå sedan vidare i planeringen. Förhör dig med din kommun om regler kring friggebod och bod, även om du inte behöver lämna in bygglov kan det finnas andra saker att ta hänsyn till där du önskar bygga som avstånd till närmsta granne och så vidare.
Genom att mura och putsa en friggebod får du en nära på underhållsfri byggnad. Gör du den isolerad ger den dig låga uppvärmningskostnader också. Vi har samlat fler tips på vad du ska tänka på när du bygger attefallhus, bolundare eller friggebod på vår projektsida.
Vi har samlat information och råd för dig som planerar att bygga eller renovera badrum.
För att förenkla för användaren av våra produkter har vi tagit fram tre rörliga arbetsanvisningar som steg för steg tar dig igenom en badrumrenovering. Den första filmen behandlar golvläggning, den andra tätskiktet och den tredje plattsättning.
Inspireras även av Björn Christiernsson när han bygger familjens badrum, hans film finns även den på projektsidan.
Ett badrums kostnad är svår att uppskatta då flera faktorer inverkar på priset. Ta kontakt med en entreprenör eller återförsäljare för hjälp med kostnadsberäkning för just ditt projekt
Alltid när du bygger är det viktigt att följa tillverkarens anvisningar och branschens regler. Läs därför på noga inför ditt projekt så du vet vad som gäller. Läs mer om på boverkets hemsida.