Finja Betong lanserar klimatpositiv inomhusbetong med krossballast

Publicerad 2023-04-18

Finja Betong lanserar klimatpositiv inomhusbetong med krossballast

Finja Betong breddar sitt sortiment av torrbruk ytterligare och lanserar nu en betong avsedd för inomhusbruk och gjutning av bland annat trappor, bänkar och fundament.

Hållbar ur flera aspekter
Finjas Inomhusbetong ECO blir en del av företagets gröna ECO-linje med klimatpositiva byggprodukter. Nya inomhusbetongen är ett koldioxidreducerat och bindemedelsoptimerat torrbruk innehållandes masugnsslagg, vilket möjliggör en minskning av cement i betongen. Produktens ballast består dessutom av krossat berg i stället för värdefullt naturgrus och värnar därmed om de betydelsefulla rullstensåsarna.

Jämfört med företagets vanliga Grovbetong innebär gjutning med denna produkt en minskning av GWP* med minst 25 procent. Utöver denna sänkning klimatkompenseras produkten ytterligare för att bli klimatpositiv.

– Med ännu en ECO-produkt i sortimentet underlättar det valet för den som aktivt söker mer hållbara alternativ och det blir också enklare att välja betong utifrån vad som faktiskt ska gjutas. Nya Inomhusbetong ECO innehåller ballast i form av krossat berg samt slagg från masugn. Utöver detta levereras produkten i praktiska, återvinningsbara plastsäckar baserade på bioplast, säger Magnus Andersson, vice vd på Finja Betong.

Energieffektivt och hållbart byggmaterial
Att välja att bygga och skapa med betong har flera fördelar så som materialets långa livstid, att det är energieffektivt, dämpar ljud med mera. Den nya produkten är hållbar ur en rad aspekter och ett extra bra val sett till både klimat och miljö.

* Global Warming Potential. Avser modul A1-A3 (ISO14025:2010) samt indikator GWP-total (EN 15804+A2). För livscykelanalyser daterade före 2022 används indikator GWP (EN 15804+A1).

Finja Betong lanserar klimatpositiv inomhusbetong med krossballast
Inomhusbetong ECO 1
Inomhusbetong ECO 2
Inomhusbetong ECO 3