Bygg en trädgårdsportal i betong

En portal kan vara en av de vackraste detaljerna i trädgården. Användningsområdena är många – en välkomnande entré till trädgården, en spännande inramning för brevlådan eller en grönskande dekoration i sig själv. En portal av lättklinker är stabil, väderbeständig och rostfri. Finja guidar dig till hur du enkelt kan montera en inbjudande trädgårdsportal med bara några få beståndsdelar.

DIY-beskrivning

Produkter utan bild i listan längre ner ingår inte i Finjas sortiment.

Verktyg

Följande produkter ingår inte i vårt sortiment men behövs i DIY-projektet

Välkomnande trädgårdsportal

En portal kan vara en av de vackraste detaljerna i trädgården. Användningsområdena är många – en välkomnande entré till trädgården, en spännande inramning för brevlådan eller en grönskande dekoration i sig själv. En portal av lättklinker är ­stabil, väderbeständig och rostfri. Finja guidar dig till hur du enkelt kan montera en inbjudande trädgårdsportal med bara några få beståndsdelar.

Förbered grunden

Gräv två hål som är 400 x 400 mm och minst 500 mm djupa.

Borra i balkarna

Borra 450 mm djupa hål för armeringsjärnen med 12 mm borr. Borra genom den övre, liggande balken och vidare ner i mitten på de stående balkarnas kortsida. Detta går att göra, utan att mäta, när balkarna ligger i rätt position mot varandra på ett plant underlag.

Montera portalen

Placera de båda stående balkarna i markhålen och stötta med träreglar. Kontrollera med vattenpass att de står rakt. Kontrollera även att de står på samma höjd genom att lägga en regel över dem. Justera tills de står exakt rätt och fixera med stöttorna.

Blanda Cementbruk A enligt anvisningarna på förpackningen och lägg ett 15 mm tjockt lager på toppen av de stående balkarna. Lägg sedan upp den övre balken och slå ner armeringsjärnen i de förborrade hålen. Armeringsjärnen ska gå ner helt och ytterligare 15 till 20 mm i balken. Fyll hålen och jämna av med Cementbruk A.

Gjut fast pelarna

Fyll hålen runt de stående balkarna med vatten och Gjuta enkelt enligt anvisningar på förpackningen. Jämna till med mursleven. Ta bort stöttorna när betongen har härdat.

Färdigställ portalen

Blanda Cementbruk A enligt anvisningarna på förpackningen och slamma ett tunt lager med kalkkvasten. Portalen blir extra fin om den även putsas med ett 10 mm tjockt lager Cementbruk A. Råd och instruktioner om putsning hittar du i broschyren Hjälp vid putsning på www.finja.se.

Vad inspirerar dig?

Komplettera portalen med klängväxter och väldoftande klätterblommor. Lägg en sedummatta på ovansidan och installera mysig belysning. Möjligheterna är många!

Ta gärna en bild och mejla Finja, info@finja.se, för att få ditt verk publicerat på hemsidan.

Tips!

Murbalkarna har ett rustikt utseende och kan lämnas obehandlade men för en slätare och mer slitstark yta rekommenderas slamning och putsning.