Unika hotellrum i betong

Publicerad 2015-09-16

Sveriges kanske mest udda boende har fått tillökning. Sedan tidigare erbjuder Norrqvarn Hotell och Konferens i Lyrestad två stubbar för övernattning, vilka nu har fått sällskap av en flugsvamp och en karljohansvamp klädda med Finja Finbetong.

Svamparna, som stod klara i juni, är precis som stubbarna skapade av skulptören Sören Niklasson och har sju respektive åtta sängplatser. Likt stubbarna har de snabbt blivit mycket populära och är uthyrda resten av säsongen.

De unika svamparna har Niklasson skapat genom att näta och sedan beklä en stomme med drygt 10 ton Finja Finbetong, vilket gett dem en verklighetstrogen struktur, om än i jätteformat.

– Jag använder alltid material och betong från Finja eftersom företaget har de bästa produkterna för att få till ett fantastiskt slutresultat och Finja Finbetong utgör alltid det yttersta skiktet i skalet, berättar Sören.

Dessa udda boenden är dock inte Sörens första objekt skapade av Finja Finbetong och troligtvis inte heller hans sista. Han har tidigare tillverkat en åtta meter hög Michelingubbe som numera återfinns vid gummiverkstaden utanför Örebro och har planer på en älg samt en sten att sova i.

– De beboliga svamparna är ett utmärkt exempel på hur vår finbetong kan användas i samband med kreativt skapande. Användningsområdena är oändliga, vilket dessa objekt verkligen är ett bevis på. Kul och inspirerande, säger Gull-Britt Jonasson, vd på Finja.

Svamphotell 2
Svamphotell 1
Svamphotell 3