Unik film – Lär dig skulptera i betong

Publicerad 2016-12-16

Länge har elever i grundskolan haft bild på schemat men nu har Nosabyskolan i Kristianstad, i samarbete med Finja, tagit steget att skulptera och detta i betong, ett material som har kommit att användas flitigt av bland annat designers, inredare och konstnärer.

Projektet dokumenterades och lanseras nu i form av en inspirerande instruktionsfilm med syftet att via en tydlig steg för steg guide få fler att känna sig trygga och motiverade att våga prova.

– Nosabyskolans intresse för betong är stort och vi vill jobba med materialet då det blir alltmer populärt. Vi önskar självklart också inspirera andra lärare att tänka nytt genom att visa att det är fullt möjligt att arbeta med betong i skolan, säger bildlärare Marko Määttä.

Under hösten fick samtliga elever i årskurs 4–9 med inriktning bild och form bekanta sig med materialet och göra sina egna betongskulpturer under ledning av konstnären Jackie K. Persson, som även utgör frontfigur i filmen. Med sin expertis och karisma vägleder hon tittaren genom de olika stegen.

– Engagemanget och intresset som barnen visade var enormt och det är min förhoppning att filmen väcker nyfikenhet samtidigt som den bidrar med den kunskap som behövs. Det är fantastiskt hur Finja medverkar till att introducera betong för barn och ungdomar och låter dem testa materialet, säger Jackie K. Persson.

Filmen, som ni hittar på Finjas Youtubekanal, är ungefär 20 minuter lång och innehåller alltifrån presentation av redskap, tillvägagångssätt och detaljerade instruktioner till intervjuer, tips och inspiration. Givetvis bjuds det även på före- och efterbilder.

– Betong är ständigt närvarande i vår vardag och ska vara ett naturligt inslag i undervisningen, vilket vi visar med filmen, avslutar Veronica Jensen på Finja.