Produktguide med fokus på bruk för gjutning

Publicerad 2021-03-18

Efter en uppskattad första film med utpräglat produktfokus släpper nu Finja Betong den andra av fem planerade torrbruksguider med Björn Christiernsson. Denna gång handlar det om bruk för gjutning och fokus riktas mot några av företagets storfavoriter, men guiden rymmer även en klimatpositiv nyhet.

Björn lotsar som vanligt tittaren på ett inbjudande, men samtidigt informativt sätt. Filmen inleds med en kort beskrivning av vad betong består av samt hur en gjutning, med dess form och armering, bör planeras utifrån kommande belastning. Vilka yttre påfrestningar, likt frost, salt och hårt slitage, som gjutningen kan stå emot beror dock helt och hållet på betongens specifika egenskaper.

– Att spela in denna guide har varit lärorikt även för mig. Finja Betong har en bred repertoar av bruk för gjutning och att jämföra dem sinsemellan ger självklart en ökad produktkännedom, vilket i sin tur underlättar valet av betong till ett särskilt projekt, säger Björn Christiernsson.

  I produktguiden presenteras ett tiotal produkter inom kategorin gjuta. Spännvidden är stor och alltifrån enklare basprodukter till mer komplexa varianter för gjutningar med krav på hög beständighet ingår. För de med snarlika namn kommer guiden till särskilt stor nytta då Björn förklarar vad tilläggen fin respektive grov står för.

  Eftersom flertalet av produkterna redan levereras i plastsäckar beskriver Björn några av alla deras fördelar. I produktguiden nämns även Grovbetong ECO, företagets senaste klimatpositiva byggprodukt, för den som vill göra ett grönare och än mer hållbart val. Tittare får också tips för att lyckas med gjutningar i kallare klimat samt förklaringar till fibers funktion i betong.

  – En guide likt denna är efterlängtad och kommer väl till pass då våra produkter för gjutning är många till antalet och utbudet brett för att passa ett stort antal användningsområden. Med Björns hjälp förtydligar vi skillnader och lyfter fram unika egenskaper samt vad som är bra att tänka på i samband med gjutningar av olika slag. Det är en film som är enkel att ta till sig och som jag hoppas kommer till stor nytta för alla som tittar, oavsett erfarenhet, säger Finja Betongs VD Bengt Widstrand.

  ……………………………

  Finja Betong fokuserar på murat och putsat byggande och är en rikstäckande leverantör av byggmaterial. Produktutbudet är omfattande och konceptlösningar erbjuds inom allt från block, torrbruk, golvavjämning, fix och fog, fasadputssystem, cellplast och grundelement. All vår tillverkning är närproducerad då vi har produktionsanläggningar på flera platser i Sverige.

   Produktguide gjuta 2
   Produktguide gjuta 1