Introducera betong för barn

Publicerad 2016-05-26

För att öka barns förståelse för betong och låta dem bekanta sig med materialet i tidig ålder bestämde sig Hässleholms Montessoriskola för att låta en klass med 7–9-åringar prova att gjuta och göra egna ljusstakar i betong.

Finja 260 Avjämning Fiber Snabb blandades utomhus av en vuxen medan barnen började olja in sina medhavda formar med matolja. Därefter tog de på sig skyddshandskar och fyllde formarna med avjämning för att slutligen trycka ner ett väl inoljat värmeljus och dekorera med mosaik. Avformning skedde två dagar senare med lyckat resultat och stolta barn.

Lärare Lena Götborg upplever att eleverna har fått större kännedom om materialet och att de upptäcker det på olika platser, inte minst på skolgården.

– Efteråt har eleverna återkopplat till betong och dess användning vilket är kul och det är möjligt att vi kommer att gjuta i betong igen, då som en del av bildundervisningen, säger Lena.

Responsen från både barn och föräldrar, som tyckte att det var ett tacksamt och spännande inslag i verksamheten, var genomgående positiv och även rektorn uppskattade initiativet.

– Det var mycket trevligt och planerat som ett led i lärarnas arbete för att öka förståelse för yrkeslivet, ”för vad som kan komma efter skolan", säger Bodil Tingvar Boo.

Gjuta med barn
Gjuta med barn