Hållbara murade och putsade bostäder möter framtidens krav

Publicerad 2020-12-18

Hållbara murade och putsade bostäder möter framtidens krav

Framtidens bostäder ställer höga krav vad gäller energieffektivitet och hållbarhet. Låga uppvärmningskostnader och minimalt underhållsbehov är av denna anledning eftersträvansvärt. Med dessa egenskaper i åtanke är den murade och putsade konstruktionen svårslagen.

Finja Betong har sedan tidigare lång erfarenhet från branschen. Nu samlar man information för entreprenörer och arkitekter på sin hemsida och hoppas på så vis underlätta materialvalet i framtida projekt.

Den murade stommen står emot väder och vind år efter år. En putsad fasad är ett tryggt och vackert val som med minimalt med underhåll bibehåller sina egenskaper i många år. Kort sagt ger ett murat och putsat byggande trygghet för generationer framåt.

Finja har ett av marknadens bredaste utbud när det kommer till välisolerade grunder. Dessa levereras med en färdig yta, den för Finja unika borstade fiberbetongytan, som gör att ingen efterbearbetning krävs samtidigt som skarvarna mellan grundelementen blir mindre synliga.

För en energisnål och trygg konstruktion rekommenderas det innovativa Mursystem Exakt som består av välisolerad grund, lättmurade block, smidigt murbruk och en revolutionerande glasfiberarmering som tillsammans med den smarta murslådan förkortar murningstiden avsevärt, samtidigt som det ger en bättre arbetsmiljö. Med Mursystem Exakt får du beprövade material för hållbara byggnader.

Som ytskikt erbjuder Finja Betong en rad olika fasadputssystem till alla typer av byggnader – oavsett skick, stomme och geografiskt läge. Därtill finns en rad ytputser och fasadfärger för att ge flerfamiljshuset eller bostadsområdet ett särskiljande utseende. Den putsade fasaden är långsiktigt hållbar och har lång livslängd. Den står väl emot slitage och håller byggnaden vacker under lång tid framöver.

– En murad och putsad stomme står emot brand och fukt samtidigt som materialet har lång livslängd. Att välja det långsiktigt mest kostnadseffektiva materialet ur underhålls- och uppvärmningshänseende är ett logiskt val när vi bygger våra bostadsområden. Kan vi som producent dessutom se till att ytterligare förbättra ett redan hållbart materials klimatpåverkan är det en självklarhet. Vi har satt upp ett mycket ambitiöst mål, nämligen att reducera vårt klimatavtryck för vår nya klimatpositiva ECO-linje med 50 procent på tre år. Behovet av kvalitativ byggnation kommer inte att minska och Finja Betong, som är starkt förankrat i den svenska traditionen, har med ett långsiktigt och stabilt familjeägande de bästa förutsättningarna för att möta framtidens behov, säger Bengt Widstrand, VD på Finja Betong.

Hållbara murade och putsade bostäder möter framtidens krav
Flerfamiljsbostäder 1
Flerfamiljsbostäder 2