Dra, rulla, lägg – Exakt så enkelt

Publicerad 2015-08-18

Finjas nya Mursystem Exakt har tagits emot väl på marknaden och en av de första att prova det nya ”dra, rulla, lägg” konceptet är Niclas Mogensen i Åhus. I november 2014 påbörjade han bygget av sitt 190 kvadratmeter stora drömhus samt en friliggande bastubyggnad på 25 kvadrat med nya, lättlagda Mursystem Exakt.

Att han bestämde sig för att mura sitt hus beror på att han vill åt den där speciella, robusta betongkänslan inomhus.

- Betong är bastant men ger en behaglig akustik och så håller sig huset varmt på vintern och svalt på sommaren, säger Niclas.

Många fördelar - ett system
Mursystem Exakt valdes främst på grund av de goda isolerande egenskaperna, men också för att systemet sades vara snabbt och enkelt att använda sig av. Eftersom han själv projektleder arbetet, har han i efterhand kunnat konstatera att det är precis så lättlagt som det utger sig för att vara.

En av de revolutionerande förenklingarna som Niclas har fastnat för är den smarta armeringen. Mursystem Exakt innefattar nämligen ett lätthanterligt glasfibernät på rulle, vilket rullas ut i minst vart tredje skikt och går smidigt att kapa med kniv. Även murarna har lagt märke till fördelarna med de fyra smarta komponenterna.

- De tycker att blocken är lätta att hantera och när man har fått till rätt konsistens på bruket är det bara att dra murlådan över blocken, rulla på armeringen och lägga ett nytt skift. Eftersom det är ett tunt murbruk blir det också skonsammare för kroppen att hantera. Ännu ett stort plus är att precisionen och de jämna ytorna gör att man inte behöver använda vattenpass och murarlina särskilt ofta. Detta spar mycket tid, säger Niclas.

I höst förväntas bygget vara färdigt. Då kan Niclas flytta in och njuta av både hus och bastu för en lång tid framöver.

- Med Mursystem Exakt har vi tagit ett stort steg framåt och introducerar ett helt nytt sätt att mura på. De nya, lätta och välisolerade blocken, som är både exakta och jämna, gör att arbetet går både fortare och enklare att utföra, säger Gull-Britt Jonasson, vd på Finja.

Mursystem Exakt Åhus 1
Mursystem Exakt Åhus 2
Mursystem Exakt  Åhus 3