Björn bygger bo – Murad trädgårdsmur

Publicerad 2018-09-24

Björn Christiernsson bjuder återigen in till att följa ett av hans många byggprojekt. Denna gång skapas en stödmur i syfte att framkalla en naturlig förbindelse, i form av en grönskande rabatt, mellan villa och attefallshus. Både murning, gjutning och putsning av muren inkluderas i filmen som nu finns tillgänglig på Youtube och när det kommer till plantering och skötselråd har han den kände trädgårdsmästaren Bosse Rappne till hjälp.

– Valmöjligheterna är stora när det kommer till att bygga en mur. Dels finns det olika varianter att välja bland och dels olika tekniker att använda sig av. I detta fall satsade jag på att få till en stark och stabil stödmur men höll den relativt låg, vilket innebar att inget bygglov behövdes, säger Björn Christiernsson.

Bygget, som ger en fin inramning och karaktär åt tomten, består till största delen av Murblock Fördel, vars greppvänliga hålrum fylls med betong för ett lyckat och varaktigt resultat. Själva gjutningen utförs med Grovbetong och muren armeras med varmförzinkat bistål. Eftersom insidan vetter mot ett berg och dessutom täcks med jord räcker det att slamma denna medan utsidan grundas och slutligen nätas och putsas.

– En rejäl mur som ändå är livfull tack vare sättet den är murad på. Muren blir ett utmärkt exempel på hur väl betong både kan bryta av och förena, säger Veronica Jensen på Finja.

Mur 1
Mur 2
Mur 3