Björn bygger bo – Mura och putsa utekök

Publicerad 2020-07-03

Sommar, sol och härligt häng i trädgården. Det är vad hantverkaren och TV-profilen Björn Christiernsson tar oss med på i sitt nya byggäventyr där han denna gång gjuter, murar och putsar ett utekök. Att välja just ett murat och putsat utekök har många fördelar; det är hållbart, underhållsfritt och står emot alla vädrets skiftningar. Designen på köket är stilren och enkel och för att skapa den perfekta platsen för sitt utekök har Björn valt en solig och central placering, mitt på den bergsknalle som finns på tomten. I filmen får vi följa med när Björn gjuter sockel mot berget, murar upp mellanväggar, putsar och slutligen målar köket. Som kronan på verket gjuter han även bänkskivor, hyllplan och små pallar att sitta på.

– Jag ville bygga något beständigt, funktionellt snyggt och att välja att mura och putsa vårt utekök kändes därför helt rätt. Köket förses även med en gjuten bänkskiva som liksom den murade och putsade stommen är både hållbar och väder- och tidsbeständig. Platsen för uteköket har jag valt med omsorg, på bergsknallen på tomten som har härlig kvällssol och som ligger centralt i förhållande till resten av huset. En plats för alla att njuta av hela sommaren, säger Björn Christiernsson.

Själva sockeln gjuter Björn med Grovbetong som är en hållbar och beständig produkt avsedd just för ändamålet. Stommen till köket muras sedan upp med Finjas lättklinkerblock Murblock Bas, i en lite smalare variant för att ge ett nätt och stilrent uttryck. Allt putsats sedan med Cementbruk A som är en puts som lämpar sig väl till just socklar som utsätts för väta, regn och snö.

För den som vill bygga Björns utekök finns också en DIY-beskrivning som steg för steg visar precis hur man går tillväga för att mura och putsa uteköket. Till beskrivningen finns en ritning samt materialspecifikation som med bara ett klick kan läggas direkt i en inköpslista. Inköpslistan kan sedan skrivas ut eller mejlas direkt till närmaste Finjaåterförsäljare.

– Vår omtyckta serie Björn bygger bo har sammanlagt 2,5 miljoner visningar vilket verkligen visar på en otrolig bygganda. I denna film visar Björn hur enkelt det är att bygga ett hållbart utekök och skapa den ultimata samlingsplatsen för familj och vänner. Ett vackert, tidsbeständigt och underhållsfritt slutresultat som vi på Finja hoppas ska få fler att välja att mura och putsa sina byggen där hemma i sommar, säger Bengt Widstrand VD på Finja Betong.

Björn bygger bo – Mura och putsa utekök 1
Björn bygger bo – Mura och putsa utekök 2
Björn bygger bo – Mura och putsa utekök 3
Björn bygger bo – Mura och putsa utekök 4