Björn bygger bo – Gjuten stödmur

Publicerad 2020-04-20

Hantverkaren Björn Christiernsson återvänder i serien Björn bygger bo för att gjuta en stödmur vars mål är att skapa ett vackert och tydligt avslut på familjens uppfart. En stödmur är en konstruktion som ska stå emot högt marktryck, där en sida är synlig och exempelvis avslutar en slänt eller som i Björns fall ena sidan av en uppfart. I filmen går Björn igenom hur han bygger formen, armerar och slutligen gjuter. Som vanligt ger han tips och råd för dig som vill skapa något vackert och beständigt i betong.

– Med en stödmur får jag en väldigt tydlig och snygg kant att följa när vi kör upp eller ner för uppfarten. Stödmuren formsattes på samma sätt som grunden på huset så muren kommer inte bara bli funktionell utan den kommer även smälta in bra med huset och dessutom bli väldigt vacker. Jag ville använda en betongsort som var mer beständig mot framförallt vägsalt och salt som normalt sett är frätande på betong och valet blev Finjas Reparationsbetong Anläggning Grov som har just den egenskapen, säger Björn Christiernsson.

Då Björns mur byggs som avslut på en uppfart kommer stödmuren att komma i kontakt med det vägsalt bilen drar med sig från vintervägarna. Finjas Reparationsbetong Anläggning Grov står emot vägsalt och blev därför det självklara valet för Björns stödmur.

– Vi fortsätter vårt samarbete med Björn i en serie vars avsnitt nu setts nära två miljoner gånger på Youtube. Denna succé tar vi nu vidare med nya filmer där den första visar ett av de mer vanliga hemmaprojekten – att gjuta en egen stödmur. Betongens hållbarhet och styrka gör materialet synnerligen lämpligt för ändamålet, säger Bengt Widstrand VD på Finja Betong.

Björn bygger bo - Gjuten Stödmur 1
Björn bygger bo - Gjuten stödmur 2
Björn bygger bo - Gjuten stödmur 3