Apan Göran återskapas av Finjamaterial

Publicerad 2015-04-13

Nu står det klart. Det numera rikskända konstverket från Osby ”Apan Göran” ska återskapas och även denna gång är det Finjas cellplast och puts som används.

Det har nu gått över två år sedan apan Göran och kaninen Lisa skapades av konstnären Peter Apelgren, som en del av SVTs Konstkuppen. Men för Görans del blev det ett kort besök på Prästängen i Osby, då skulpturen brändes ner kort efter dess uppförande. Kompisen Lisa klarade sig med nöd och näppe, dock med pälsen svedd.

Åsikterna om figurerna är många och skilda. En del tycker att projektet redan kostat för mycket, andra att det bör satsas på en restaurering av Göran. Nu är det i alla fall slutdiskuterat och så fort ishallen gjort sitt för säsongen kommer den att fungera som upprustningsplats. Den 4,5 meter höga skulpturen ska nämligen byggas upp på nytt och precis som förra gången kommer Finja att leverera cellplast till stommen samt glasfiberbruk till ”putspälsen”.

Efter färdigställandet kommer Göran återförenas med Lisa och de båda kommer att placeras intill strandkanten. Denna gång upplysta, larmade och bevakade.

Apan Göran
Apan & Kaninen
Apan Göran