​Finja Betongs inspirerande bygga hus-serie Björn bygger bo gör succé

Publicerad 2021-01-22

Sedan 1957 har Finja Betong tillverkat hållbart byggmaterial. Björn Christiernsson, populär tv-profil och hantverkare, är en av många som fastnat för det svenska familjeföretagets produkter. När Björn planerade att bygga hus föll valet på Finja Betong, som är en komplett materialleverantör till murade och putsade konstruktioner.

Att få en stomme som står emot fukt och brand, samtidigt som de isolerande lättklinkerblocken ger en låg uppvärmningskostnad och bra inomhusmiljö, var faktorer som vägde till byggmaterialets och Finjas fördel. Samtidigt med Björns plan att bygga hus, växte ett samarbete mellan Finja och Björn fram. Idén till Youtube-serien Björn bygger bo formades.

Sedan starten för några år sedan har serien växt och idag finns fler än tio delar av Björn bygger bo. Serien har blivit mycket populär med över två miljoner visningar på Youtube. Tittarna kan följa Björn när han steg för steg bygger sitt hus, men även ta del av andra projekt. Exempelvis renoverar Björn ett badrum, bygger ett attefallshus, visar hur man gjuter en trappa och stödmur samt murar och putsar det ultimata uteköket.

Första avsnittet i serien visar hur man får en välisolerad grund med hjälp av Finja Betongs grundelement. Efterföljande delar visar murning av väggar följt av putsning utvändigt och invändigt. Björn delar sedan med sig av sina samlade lärdomar kring husbygget och visar det färdiga huset.

Finja Betong har sedan serien Björn bygger bo lanserats även utvecklat sina produkter och sitt material för att mura och putsa ett hus. På företagets hemsida finns flera filmer som visar hur du bygger hus med Finjas innovativa Mursystem Exakt – ett mursystem som även Björn använder till sitt attefallshus. För Mursystem Exakt finns fyra rörliga arbetsanvisningar som steg för steg visar hur man bygger ett hus, från grund, via murning av väggar till den färdigputsade fasaden. Finja har även tagit fram informativa projektsidor för bland annat nybyggnation av hus, garage och badrum.

Till flera av dessa projekt följer kompletta materiallistor som enkelt kan skrivas ut och tas med till en av Finja Betongs återförsäljare. Finja har även utvecklat flertalet digitala verktyg som underlättar materialval och mängdberäkning.

Med dessa satsningar vill företaget att ännu fler ska se fördelarna med den murade och putsade konstruktionen och att fler ska välja att bygga hus i långsiktigt hållbara och klimatsmarta byggmaterial.

– Vi har märkt att intresset för välproducerade instruktionsfilmer är stort. Björns inspirerande filmer är ett bra komplement till våra rörliga arbetsanvisningar i 3D och övriga DIY-instruktioner. Det är en härlig resa vi gjort tillsammans med Björn med denna serie. Vi hoppas att ännu fler väljer ett långsiktigt och hållbart byggmaterial som även är fukt- och brandsäkert. Därtill får den färdiga byggnaden låg uppvärmningskostnad och litet behov av underhåll. Med vår satsning på klimatpositiva byggprodukter ser vi även till att skapa förutsättningar för ett än mer hållbart byggande, säger Finja Betongs VD Bengt Widstrand.

……………………………

Finja Betong fokuserar på murat och putsat byggande och är en rikstäckande leverantör av byggmaterial. Produktutbudet är omfattande och konceptlösningar erbjuds inom allt från block, torrbruk, golvavjämning, fix och fog, fasadputssystem, cellplast och grundelement. All vår tillverkning är närproducerad då vi har produktionsanläggningar på flera platser i Sverige.