​Björn bygger bo – Murad eldstad med rök

Publicerad 2019-02-26

Att röka sin mat är ett utmärkt alternativ för den som söker variation vad gäller tillagning av alltifrån fisk och skaldjur till kött och korv. För att väcka inspiration till hur en eldstad med inbyggd rök kan muras har Finja låtit spela in ännu en film i serien Björn bygger bo. Kanske vill du ta en paus från grillen eller bara upptäcka nya smaker och aromer. Oavsett är det både praktiskt och hemtrevligt med en egen rök nära till hands.

– Att tänka brett i samband med att vårt attefallshus tog form och utnyttja eldstadens fulla kapacitet visade sig vara ett bra beslut. Det är fantastiskt att kunna tillreda råvaror på detta sätt hemma och röken är dessutom mycket lättskött, säger Björn Christiernsson.

I filmen beskrivs hur den murade eldstaden är byggd med skilda kanaler, vilket möjliggör rökfunktionen, samt hur denna fungerar. Björn visar som vanligt vilka produkter som har använts till vad och förklarar varför. Han ger även tips om material, vedslag och färgval samt vilka fackmän som bör konsulteras både före och efter ett bygge av detta slag.

– Med en murad rök får du en eldfast och säker konstruktion som står sig oberoende av väder. Vilket i sin tur gör att du kan njuta av underbara delikatesser oavsett årstid och skapa sommarkänsla när helst du önskar, säger Veronica Jensen på Finja.

Björn bygger bo - Murad eldstad med rök 1
Björn bygger bo - Murad eldstad med rök 2
Björn bygger bo - Murad eldstad med rök 3
Björn bygger bo - Murad eldstad med rök 4