Praktiskt cykelställ

Betong är ett tungt material, vilket är särskilt praktiskt för detta projekt. Gjut ett cykelställ och din cykel står garanterat stadigt. Stilrent och elegant blir det dessutom. Vill du kan du utöka gjutformen till att rymma fler cyklar. Eller varför inte gjuta flera stycken?

DIY-beskrivning

Produkter utan bild i listan längre ner ingår inte i Finjas sortiment.

Följande produkter ingår inte i vårt sortiment men behövs i DIY-projektet

Bygg och förbered formen

1.
Såga till de fem delar du behöver för att bygga din form i formplywood.
• 2 stycken sidor, 30 x 30 cm
• 2 stycken sidor, 30 x 25 cm
• 1 styck botten, 30 x 27,4 cm
2.
Såga till en bit frigolit/cellplast som ska mäta 25 x 25 cm. Den ska lika tjock som ditt cykeldäck, cirka 5–7 cm tjock. Sätt fast dubbelhäftande tejp på 2 av frigolitens sidor.
3.
Skruva ihop sidorna till en låda som mäter 30 cm på höjden. Skruva därefter fast botten på lådan. Sätt silikon i alla kanter och hörn.
4.
Tejpa fast frigoliten i lådan och sätt även silikon i hörn och kanter mot frigoliten. Låt silikonen torka över natten. Olja formen med matolja.

Dags att gjuta

5.
Ställ formen på ett plant underlag och blanda betong med vatten enligt anvisningarna på förpackningen.
6.
Häll i cirka 3 cm betong i formen så botten är täckt. Vibrera formen genom att slå/knacka på den så att luftbubblorna stiger till ytan. Fyll sen hela formen med betong. Vibrera formen ytterligare genom att slå/knacka på den så att luftbubblorna stiger till ytan.
7.
Jämna till betongytan och täck med plast.
8.
Låt torka/härda i cirka 48 timmar. Vattna betongen med en blomspruta några gånger under torktiden.

Avforma

9.
Skruva loss alla skruvar och ta bort formen bit för bit. Plocka/såga loss frigoliten och placera cykelstället där du vill parkera din cykel.

Tips!

Reglera konsistensen på betongen genom att tillsätta lite mer vatten eller bruk, beroende på om du önskar få den mer lätt- eller trögflytande. Betongen är klar när den upplevs som en gröt.

Vad inspirerar dig?

Vi tycker att ett elegant och användbart cykelställ som detta kan bli en fin och personlig present. Cykelstället kommer inte minst att uppskattas av de som fyller jämnt och har allt.

Ta gärna en bild och mejla Finja, info@finja.se, för att få ditt verk publicerat på hemsidan.