Orangeri

Mura och putsa ett vackert orangeri som förflyttar dig till medelhavets dofter och växter. Din oas i vardagen.

En murad stomme är robust och ger en jämn och behaglig temperatur över dygnet. Den skapar förutsättningar att odla och vinterförvara växter som är
vana vid varma förhållanden. Utesäsongen förlängs med sköna fikastunder om våren och rofyllda pauser under vinrankorna på hösten. Föga förvånande med en bok eller ett korsord i handen. Låt drömmen bli sann och kom igång med ett orangeri för odling, egentid och umgänge.

Inspireras gärna av Finja Betongs gör-det-själv-beskrivning. Orangeriet är 54 m² (9x6 meter)

DIY-beskrivning

Produkter utan bild i listan längre ner ingår inte i Finjas sortiment.

Följande produkter ingår inte i vårt sortiment men behövs i DIY-projektet

Förberedelser

1. Mät ut var orangeriet ska byggas. Ta hjälp av murarsnöre, då är det lättare att få såväl utgrävning som uppbyggnad i raka vinklar. Gräv ur 30 cm jord och fyll sedan på med 20 cm makadam.

2. Bygg en gjutform för betongen som ska bli bottenplatta. Tänk på att den kommer utsättas för stor belastning så bygg stadigt. Jämna till makadamen med en lång bräda och packa med vibratorplatta.

Gjutning

3. Lägg i 10 cm tjock cellplastisolering och täck ytan med armeringsnät. För att få rätt distans och hålla armeringsnätet på plats används armeringsdistanser. Vi rekommenderar att beställa leverans av färdigblandad betong, i detta fall cirka 5 kubik. Jämna ut efterhand som betongen pumpas ut, och använd vibratorstav för att bli av med luftbubblor. Låt betongen stelna från morgon till sen eftermiddag så att den stelnar lagom mycket för att jämna till den ytterligare med en betongglättare/slipstål.

Murning

4. Låt betongen härda några dygn och eftervattna vid behov. Mura fast första lagret av murblock med Finja Murbruk B, se till att lämna ytor för dörrar. Rad nummer två startar med att blocken läggs i förband, för att få en så bra hållfasthet som möjligt. Använd gummiklubba, vinkeljärn och vattenpass. Armera efter arbetsanvisningar på finja.se.

5. Markera ut fönsterpartier och kapa till passande bitar med en vinkelslip.

6. Ovan dörrar och fönster används Finja Murbalk, med upplagslängd på minst 250 mm per sida.

7. Sista skiftet muras med Finja U-block som sedan fylls med Finja Finbetong.

Tak

8. Innan putsning är det dags att lägga taket. Börja med att kontakta en konstruktör eller annan fackkunnig för att säkerställa att taket blir tåligt och robust. Eventuellt behövs denna beskrivning justeras för att få till ett tak som passar ditt orangeri.

Putsning

9. Om fönster och dörrar är på plats, täck dem med plast innan putsning. Det sparar många timmars efterarbete.

10. Grunda fasaden med Grundningsbruk A. Detta ger en bättre vidhäftning för stockningsbruket och minskar risken för att murfogarna syns. Dessutom förbättras kvalitén på utstockningsskiktet.

11. Förbered putsningen genom att fästa putsnätet med Finja Nätfäste. Genom att använda nätfästet minskar risken för sprickbildning. Det hjälper även att säkerställa tillräcklig tjocklek på putsen. För bästa resultat och för att undvika sprickbildning, fäst ett extra lager putsnät diagonalt över alla hörn vid dörrar och fönster.

12. Ta hjälp av brädor för att skapa skarpa, raka kanter runt fönsterpartier och dörröppningar.

13. Putsa ett lager, cirka 10 mm med Finja Puts- & Murbruk C. Följ arbetsanvisning på finja.se.

Målning

14. Orangeriet kan målas i valfri kulör. Ta kontakt med din lokala färghandel för hjälp med färgsort.

Vad inspirerar dig?

Ett murat och putsat orangeri är enkelt att anpassa färg- och formmässigt efter dina behov och förutsättningar. Begränsningarna är få, och det är dina önskemål som sätter ramarna.

Ta gärna en bild och mejla Finja Betong, info@finja.se, för att få ditt verk publicerat på hemsidan.

Tips!

Beroende på var du planerar att bygga ditt orangeri kanske det finns olika krav från kommun och myndigheter. Ta tidigt kontakt för att undvika problem på vägen. Ta gärna även hjälp av en konstruktör för att få bra underlag för hur du ska bygga ditt orangeri. Densamma kan också ta fram en ritning, något som kan krävas vid eventuell bygglovsansökan eller bygganmälan.