Gör en brevlåda i betong

Skapa din egen brevlåda i klassisk form och spännande material. Den ger ett inbjudande intryck och blir definitivt ett samtalsämne bland grannar och förbipasserande. En brevlåda gjuten i betong är originell och vacker men även praktisk då den håller posten fri från fukt. Den blir snabbt en omtyckt familjeklenod och tack vare dess långa livstid kan den gå i arv i generationer.

DIY-beskrivning

Material

Verktyg

Säker brevlåda

Skapa din egen brevlåda i klassisk form och spännande material. Den ger ett inbjudande intryck och blir definitivt ett samtalsämne bland grannar och förbipasserande. En brevlåda gjuten i betong är originell och vacker men även praktisk då den håller posten fri från fukt. Den blir snabbt en omtyckt familjeklenod och tack vare dess långa livstid kan den gå i arv i generationer.

Lucka med karm

Hyvlad list 21 x 45 mm, totalt ca 1,5 m, uppdelat i:
Karmsidor 440 mm, 2 st.
Ovan- och undersida karm 198 mm, 2 st.
Hyvlad list 15 x 27 mm, totalt ca 1,5 m, uppdelat i:
Karmsidor 368 mm, 2 st.
Ovan- och undersida karm 198 mm, 2 st.

Lucka med karm, tillbehör

Lucka av plywood 15 x 195 x 395 mm, 1 st.
Pianogångjärn, 395 mm, 1 st.
Trälim Ute, 1 st.
Mjukfog, 1 st.

Bygg formen

Kapa de långa reglarna till brevlådans yttersidor i 38 grader i dess ena ändar. Rita upp brevlådans slutliga mått på formbotten och skruva fast reglarna 15 mm utanför linjen enligt ritning. Lägg märke till att reglarna på benens insidor är något korta, detta för att underlätta avformningen. Skruva också fast reglarna mot innerformens botten. De två längre ­reglarna är något korta för att underlätta avformningen.

Fasa av formsidorna, till brevlådans sidor, i 38 grader i dess ena ändar. Limma formsidorna mot reglarna med sättlim. Limma formsidorna mot reglarna på innerformen med sättlim.

Fasa av kanten på innerformens botten för att underlätta ­avformningen. Skruva försiktigt fast en stödregel på innerformens ovansida.

Förborra och skruva fast ovansidan som bildar tak mot regeln och formsidan.

Limma fast cellplastbiten med sättlim där brevinkastet ska sitta.

Skruva ihop formsidorna med varandra. Förborra för alla skruvar både i den del där skruven är genomgående och i kanten på den andra delen för att undvika att skivorna spricker. Använd tunna skruvar, 3 x 30 mm.

Täta formens insida med Våtrumssilikon i alla hörn.

Armera

Kapa och bocka bistål och fäst ihop dem med najtråd. Häng upp armeringen i formen med hjälp av lister och najtråd.

Förbered formen för gjutning

Lyft ur armeringen och rengör formen med vattenspädbar såpa. Låt torka. Stryk ett tunt lager olja i hela formen och på innerformens utsida. Torka och placera tillbaka armeringen.

Gjut brevlådan

Blanda Reparationsbetong Anläggning Fin enligt anvisningarna på förpackningen och fördela betongen jämnt i formen. Fyll upp till 50 mm och stöt flera gånger med mursleven på sidorna för att eliminera eventuella luftbubblor. Sätt i formens innerdel och fixera den i rätt läge med skruvar genom reglarna ner i formsidorna. Fyll resten av formen i omgångar och knacka upprepade gånger mot formsidorna. Noggrannhet i detta skede belönas med ett gott slutresultat, men var noga med att inte slå till eller flytta armeringen i formen. Jämna av ytan väl med murslev.

Täck hela formen med plast och låt vila ett dygn. Lyft sedan ­plasten och vattna rikligt. Lägg tillbaka plasten och upprepa ­behandlingen i tre dygn.

Avforma

Demontera formen försiktigt efter fyra dygn då betongen har härdat ordentligt. Lossa formsidorna och lyft upp brevlådan från formbotten. Skrapa ur cellplasten och tryck ut innerdelens formbotten. Slipa vid behov kanterna med sandpapper.

Gjut fast brevlådan i marken

Gräv ett hål som är 400 x 500 mm och minst 400 mm djupt. Fyll upp med makadam till 250 mm under marknivå och packa väl.

Ställ brevlådan i hålet. Kontrollera med vattenpass och justera till den står rakt.

Blanda Gjuta Enkelt enligt anvisningarna på förpackningen. Fyll upp minst 100 mm i markhålet och jämna till med murslev.

Återfyll kring brevlådan när betongen har härdat.

Bygg luckan

Kontrollmät utrymmet för luckan och anpassa måtten vid behov. Limma och skruva ihop de smalare och de bredare listerna för att bilda en 15 mm djup fals till luckan. Limma och skruva ihop de fyra delarna till karmen. Montera luckan med pianogångjärn i karmen.

Måla karmen och luckan med färg för utomhusbruk och montera ett lås.

Slutligen

Montera brevinkastet enligt tillverkarens anvisningar. Borra hål för fyra skruvar i karmens inre del minst 30 mm från kanten på betongen. Borra och plugga i betongen och montera karmen med mjukfog mellan trä och betong.

Vad inspirerar dig?

Betong är ett mycket tåligt material och behöver ingen ytbehandling. Färgen på brevlådan kan dock med fördel anpassas till huset och omgivningen.

Ta gärna en bild och mejla Finja, info@finja.se, för att få ditt verk publicerat på hemsidan.

Tänk på att…

Det måste vara minst 5 °C under hela första dygnet när brevlådan gjuts för att betongen ska härda på rätt sätt.

Tips!

Sätt ett rejält lås på luckan och gör därmed din brevlåda säkrare.

Tips!

Skär ut husnumret i kraftig papp och fäst det spegelvänt i botten på formen för att bilda en relief på brevlådan.