Lyckad renovering av 1800-tals kyrka

Publicerad 2015-11-18

Finjas hydrauliska kalkbruk har använts vid renovering av tornet tillhörande Gillberga kyrka i Säffle kommun. Resultatet blev mycket lyckat och både entreprenör och uppdragsgivare är nöjda. Antikvarien Maud Forsberg har även hon uttryckt att kombinationen av Finjas produkter och ”kulturfärg” från Målarkalk har gett kyrktornet precis det utseende som eftersträvats.

Tornet uppfördes redan 1837 och de senaste upprustningarna skedde 1992 samt 2001 men då putsen delvis släppt var det alltså dags för en ny renovering i år och valet föll på produkter från Finja.


Grundligt putsarbete

Arbetet med att laga putsskadorna på kyrktornet utfördes av Ottosson Mur & Puts som började med att grunda med Finja Hydraulisk Kalkgrund. Därefter vattnades lagningarna för att undvika torrsprickor. I nästa steg användes Finja Hydrauliskt Kalkbruk 0-3 mm för att laga skadorna i omgångar. Det krävdes 3-5 lager bruk beroende på skadornas djup och det vattnades vid flera tillfällen mellan lagningarna.

I samband med den sista lagningen anpassades användandet av bruk efter tornets yta, vilken delvis hade olika struktur, och här kom vårt finaste hydrauliska kalkbruk, 0-1 mm, väl till pass.

Gillberga kyrka
Gillberga kyrka