Björn bygger bo – Gjuta trappa

Publicerad 2020-04-27

Att gjuta en trappa i betong tillhör ett av de mer vanliga hemmafixarprojekten. Med rätt produkt får du en trappa som står emot både fukt och frost, samtidigt som det ger dig vacker och hållbar konstruktion året runt.

I serien Björn bygger bo får vi följa med hantverkaren och programledaren Björn Christiernsson när han gjuter en trappa som avslut på den stödmur vi som tittare fått se växa fram i tidigare program i serien.

Steg för steg berättar och visar Björn hur och vad du ska tänka på när du gjuter en trappa. Vi får se hur formen byggs för att skapa rätt förutsättningar för en lyckad gjutning och Björn ger flera handfasta råd som underlättar för både entreprenörer och hemmafixare.

– Att bygga en form och gjuta en trappa är lättare än vad många kanske tror. I och med att jag valt att gjuta trappan så har jag möjlighet att ge den en yta som ger bra halkskydd redan från början. Detta genom att riva eller borsta ytan innan betongen härdat helt. Trappan blev precis så bra som jag hoppades på då den har blivit en naturlig passage mellan uppfart och gräsmatta. Betongsorten som jag använt står emot såväl salter som kemisk och mekanisk belastning gör trappan både hållbar och slitstark. Den är dessutom underhållsfri och snygg att titta på, säger Björn Christiernsson.

För att fylla upp och få en god grund för trappan använder Björn Finja Betongs EPS-betong, en lättutfyllnadsmassa som minimerar betongåtgången och ger en hållfast grund för kommande pågjutning. Toppgjutningen gör sedan med Finjas Reparationsbetong Anläggning Grov eftersom trappan, precis som stödmuren, kommer komma i kontakt med salter av olika slag.

– Björn inspirerar och ger som vanligt handfasta och lättillgängliga råd för dig som vill skapa en vacker, hållbar och beständig trappa. Med betong får du möjlighet att gjuta din egen drömtrappa och genom materialets flexibilitet är det nästan bara din egen fantasi som sätter gränser, säger Bengt Widstrand VD på Finja Betong.

Björn bygger bo - Gjuta trappa
Björn bygger bo - Gjuta trappa 2
Björn bygger bo - Gjuta trappa 1