​Nu lanserar Finja Betong sin första klimatpositiva byggprodukt

Publicerad 2020-10-21

Ett redan fördelaktigt block får nu ännu fler fördelar. Finja Betong sänker klimatavtrycket ytterligare för sitt populära Murblock Fördel. Med tillägget ECO är Murblock Fördel ECO den första produkten ut i företagets nya klimatpositiva ECO-linje.

Den gröna ECO-linjen innebär att ingående produkter, som lanseras över tid, har en sänkt CO2-belasning samt är klimatpositiva. Med detta ges möjlighet för medvetna kunder att aktivt göra ett ännu mer hållbart val av byggmaterial.

Murblock Fördel ECO har fortsatt samma goda egenskaper som gjort blocket så populärt; det är greppvänligt, lätt att kapa och förenklar vid rör- och elinstallationer. Produkten har i och med sina håligheter också många miljöfördelar. Blockets hål gör att det vid produktion går åt mindre mängd råvara. Detta i sin tur bidrar till blockets lägre vikt, upp till 20 % lägre, vilket blir en fördel vid transporter och är självklart även bättre ur arbetsmiljösynpunkt. Det nya blocket bidrar med så mycket som ca 30 % lägre CO2e- utsläpp jämfört med ett likvärdigt massivblock och är också först ut med att vara klimatpositivt vilket gör blocket till en grön och mer klimatsmart byggprodukt.

Finja Betongs strävan att sänka sin klimatpåverkan går långt tillbaka. 2015 togs ett stort kliv framåt genom en satsning på två egna vindkraftverk och sedan dess har fler steg på den gröna resan tagits. Denna resa mot en grönare betong har nu nått fram till klimatpositiva byggprodukter i den nya gröna ECO-linjen. Målsättning är att med produkterna i den gröna linjen minska CO2-belasningen med 50% på 3 år. Detta i sin tur innebär att en murad och putsad byggnad kan uppföras med ett halverat CO2-avtryck med ECO-produkterna som Finja Betong erbjuder. Finja ser även till att klimatkompensera för de delar där företagets egna insatser inte räcker hela vägen fram. På så vis kan man redan från start erbjuda marknaden klimatpositivt byggmaterial och först ut blir alltså Murblock Fördel ECO.

Från och med hösten 2020 kommer även de toppark som används vid emballering av pallar för både torrbruk och murblock bestå av 80% återvunnet material.

– Att nu äntligen kunna presentera den allra första klimatpositiva byggprodukten i ECO-linjen är otroligt spännande och roligt. Första byggstenen är nu lagd till vad som i framtiden ska bli en helt klimatpositiv byggnad. Att kunna erbjuda såväl kunder som byggmarknad ett grönare val känns bra och självklart, säger Finja Betongs VD Bengt Widstrand.

……………………………

Finja Betong fokuserar på murat och putsat byggande och är en rikstäckande leverantör av byggmaterial. Produktutbudet är omfattande och konceptlösningar erbjuds inom allt från block, torrbruk, golvavjämning, fix och fog, fasadputssystem, cellplast och grundelement. All vår tillverkning är närproducerad då vi har produktionsanläggningar på flera platser i Sverige.

Murblock Fördel ECO
Murblock Fördel ECO 1
Murblock Fördel ECO 2
Murblock Fördel ECO 3