Mura din pool med murblock

Med en alldeles egen pool blir uppfriskande morgondopp och efterlängtade kvällsdopp en del av vardagen. Vid vackert väder är det alltid nära till sol och bad och middagen avnjuts med fördel vid poolkanten. En pool i trädgården är helt enkelt underbart och förlänger sommaren samtidigt som den bjuder på semesterkänsla på hemmaplan. Med Finjas Murblock Fördel ECO kan du förverkliga drömmen och bygga din egen kvalitetspool att glädjas åt under lång tid framöver, tillsammans med såväl familj som vänner.

DIY-beskrivning

Produkter utan bild i listan längre ner ingår inte i Finjas sortiment.

Verktyg

Mäthink 9 l
539706
st.

Följande produkter ingår inte i vårt sortiment men behövs i DIY-projektet

Förberedelser

Innan poolbygget påbörjas finns det ett par saker som behöver göras.

Kontakta kommunen för information om vilka regler som gäller där just du bor.
Ta reda på om det finns ledningar dragna där poolen ska placeras.
Se över el, vattenledningar, avlopp och eventuell uppvärmning innan byggstart.
Kontakta leverantör av liner för råd, pris och leveranstid.
Planera all håltagning för vatten och breddavlopp samt för el tillsammans med leverantör av liner och övrig poolutrustning.

Grunden

Gräv ur för hela poolen, ca 1,7 meter djupt. Fyll upp med 150 mm makadam och packa väl med vibroplatta. Jämna av och kontrollera med laserpass att grunden är vågrät. Sätt ut profiler och murarsnöre.

Lägg ut Sulformsblock och blanda därefter Grovbetong enligt anvisningarna på förpackningen. Fyll blocken med betong och lägg ner 2 st. parallella armeringsjärn ø12 mm. Överlappa armeringsjärnen 500 mm i skarvarna. (Vid hög grundvatten nivå behövs det också dränering.)

Mura sidorna

Mura väggarna med Murblock Fördel ECO 290. Såga ett hål i sidan på varje block i första skiftet. Bocka Bistål Bi 56 och för dessa igenom hålen så att ena änden sticker ut i poolbotten, ca 1200 mm, och andra änden sticker upp ur blocken. Poolens hörnblock behöver inte armeras på detta sätt.

Blanda Murbruk B enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg ut bruket med murslev på sulformsblocken och mura ett skift med murblock. Fogens tjocklek ska vara 10 mm och inget bruk läggs i de vertikala fogarna. Mura resterande skift med stötfogsfri strängmurning.

Armera med 2 st. parallella liggande Bistål Bi 40 i vartannat skift. Böj till bistålen i hörnen enligt skissen till höger.

Gjutning av bottenplattan

Fyll upp med makadam till sulformsblockens ovankanter och komprimera med vibroplatta.

Armera dubbelt med armeringsnät 6150. Det undre nätet ställs på armeringsdistanser och det övre nätet fixeras vid detta med överkantsstegar.

Blanda grovbetong enligt anvisningarna på förpackningen och gjut bottenplattan 150 mm tjock.

Gjutning av väggar och väggkrön

Fyll hålen där bistål sticker upp med grovbetong. Stöt försiktigt i betongen med en stav för att minska luftbubblorna. För att öka vikten kan även övriga hål med fördel fyllas men detta är inte nödvändigt.

Fäst formbrädor på väggarnas sidor till en 100 mm hög form. Böj ner bistålen och armera med 2 st. parallella armeringsjärn ø12 mm. Överlappa armeringsjärnen 500 mm i skarvarna.

Blanda Reparationsbetong Anläggning Grov enligt anvisningarna på förpackningen och gjut väggkrönen.

Putsa väggarna

Blanda Cementbruk A enligt anvisningarna på förpackningen och slamma ett cirka 3 mm tjockt lager av bruket på samtliga sidor.

Forma en hålkäl av bruket på utsidan mot sulan. När cementbruket har torkat fäst Fasadnät på insidan. Använd Finja Universal och varmförzinkad spik.

Slå därefter på ett 10 mm tjockt lager bruk på poolens insida. Putsa efter banor av läkt som lodas in. Använd trälister som ger ett 10 mm tjockt putslager. Putsa nerifrån och upp i en sågande rörelse. När väggarna är jämna ta bort trälisterna och fyll hålen efter dem med bruk.

Beroende på väder, eftervattna putsen under ca tre dagar.

Isolering

Poolbottnen isoleras med 50 mm falsad XPS. Skivorna kapas och läggs löst exakt intill väggarna.

Isolera utsidan med 70 mm Drän. Placera ut självhäftande stick (4–6 st./skiva) på väggarna som fäste för skivorna. Placera skivorna jämnt från ett hörn till nästa innan du isolerar uppåt. Sluta ca 100 mm under marknivå.

Fäst Fiberduk med Dukstift. Duken fästs omlott med ca 100 mm överlapp och viks över toppkanten på skivorna. Låt duken gå ut över sulan i nederkant.

Montera Avslutningslist mot väggen över skivorna och täta med Våtrumssilikon.

Återfyllnad

Återfyll och packa runt poolen med dränerande material efter 28 dygn. Markytan 1,5 m ut från poolväggarna ska inte belastas med fordon.

Montering

Liner och övrig poolutrustning monteras i enlighet med leverantörens anvisningar.

För frågor gällande exempelvis dimensionering och armering rörande pooler i andra storlekar hänvisar vi till en auktoriserad återförsäljare.

Poolens invändiga mått:

Längd: 7,7 m
Bredd: 3,5 m
Djup: 1,5 m
Max vattendjup 1,4 m

Tips!

En stor stensatt yta vid poolen blir en självklar och praktisk plats för alltifrån solning till umgänge kring grillen. Planera redan från start för en utedusch i anslutning till din pool.

Tips!

Få goda råd om murning och putsning i arbetsanvisningarna Hjälp vid murning och Hjälp vid putsning som finns på Finjas hemsida.

Tips!

Med en säker pooltäckning får du renare vatten, mindre skötsel och en längre säsong samtidigt som både barn och djur skyddas.

Tips!

Låt poolen bli en del av altanen eller förbli helt friliggande. Nivåskillnader i plattsättningen kan ge en inbjudande känsla och en murad skärmvägg kan utgöra vind- och insynsskydd. En svalkande plats i skuggan skapas enkelt med en vacker pergola.