Gör en tavelram i betong

Ge nytt liv till ett konstverk med en tavelram som du gjuter själv i betong. Med sitt rustika utseende blir den stilrena betongramen en originell inredningsdetalj och ett nytt blickfång i rummet. Med denna gör det själv-beskrivning gör du en ram med falsmåtten 700 x 500 mm.

DIY-beskrivning

Material

Verktyg

Bygg formen

Såga till en bottenplatta av formplywood med måtten 580 x 780 mm.

Geringssåga listerna E, F, G och H. Kapa E på mitten för att underlätta avformning. Skruva fast listerna till en ram på bottenplattan 50 mm från kanten.

Kapa listen E på mitten för att underlätta avformning. Skruva fast listerna I, J, K och L till en ram uppe på den förra ramen. Den andra ramen är 15 mm större än den första hela vägen runt om.

Förborra och skruva fast formsidorna A, B, C och D mot bottenplattan och i varandra. 70 mm mellan skruvarna.

Lägg en sträng av våtrumssilikon längs kanterna på formens insida. Stryk ett tunt lager olja i hela formen. Torka rent och se till att ingen flytande olja förekommer.

Förbered för gjutning

Böj till Bistål efter formens mått, klipp upp den ena tråden och böj den andra. Naja ihop bistålet med överlapp och centrera det i formen. Placera 4 st. spillbitar virke över formen och häng upp armeringen 10 mm från formbottnen med hjälp av najtråd.

Upphängningsöglor av najtråd placeras i samma höjd på vardera sida, 3/4 delar upp på ramen. Trä öglorna under bistålet. Haka fast ståltråden på en spillbit virke med skruv på sidan.

Gjut ramen

Blanda Reparationsbetong enligt anvisningar på förpackningen. Fyll halva formen med betong och stöt upprepade gånger med mursleven på formkanterna. Fyll på resten av betongen och knacka med studsfri hammare för att minimera luftbubblorna. Släta till ytan med en spackelspade.

Täck formen med plast och låt vila 1 dygn. Häll därefter på rikligt med ­dricksvatten på betongen. Lägg tillbaka plasten och upprepa denna behandling i ytterligare två dygn.

Färdigställ ramen

Avlägsna formen från ramen, börja med bitarna som kapades på ­mitten. Fäst tavlan genom att spruta ner lite lim eller fogmassa mellan tavlan och ramen, i två punkter per sida. Låt torka. En glasad tavla monteras med en pappskiva längst bak och därefter en sträng fogmassa hela vägen runt om.

Montera en vajer eller en kraftig ståltråd mellan upphängningsöglorna och häng upp tavlan.

Vad inspirerar dig?

En tavelram kan utformas på många olika sätt. Med betongens alla möjligheter är det bara fantasin som sätter gränsen.

Ta gärna en bild och mejla Finja, info@finja.se, för att få ditt verk publicerat på hemsidan.

Tips!

Lämna in måttskissen till din lokala byggmaterialhandlare och få alla formdelar uppsågade.