Gjut trädgårdsmöbler i betong

Gjut dina egna stolar och bord och få ett originellt och bestående inslag i trädgården. Möblerna är ämnade att stå ute året runt och kan användas för ljuvliga luncher sommartid och härliga fikastunder om vintern då du sitter inlindad i en filt eller på ett varmt och vackert fårskinn. Oavsett säsong njuter du av den underbara känslan det är att själv ha byggt och skapat något du både tycker om och har glädje av...

DIY-beskrivning

Produkter utan bild i listan längre ner ingår inte i Finjas sortiment.

Verktyg

Följande produkter ingår inte i vårt sortiment men behövs i DIY-projektet

Bygg formen – stol

Såga delarna och slipa bort eventuella ojämnheter. Montera delarna med träskruv för att lätt kunna ta isär dessa vid avformning. Förbered för samtliga skruvar genom att förborra dels i den del där skruvar är genomgående och dels i kanten på den andra delen. Detta för att undvika att skivorna spricker. Skruvarna ska ha ett mellanrum på 50–70 mm. Se fler skisser i arbetsbeskrivningen som kan laddas ner från Gör det själv-projektet.

Montera ihop sitsens ovansida och ryggens framsida samt frambenets insida, sitsens undersida och bakbenets insida. Försänk skruvarna och spackla över dem. Dessa skruvar ska inte tas bort vid avformning.

Skruva fast formbotten mot de monterade delarna. Förborra och skruva fast hålkälslisterna mot sitsens ovansida respektive ryggens framsida. Montera frambenets framsida och ryggens baksida samt benens undersidor och ryggens överkant. Skruva slutligen fast formförstärkningen som håller ihop delarna.

Förbered för gjutning

Rengör formen från eventuella smutsrester med vattenspädbar såpa. Torka rent och låt självtorka. Täta alla skarvar på formens utsida med fogspruta och silikon för att undvika betongläckage.

Stryk på ett tunt lager olja i hela formen. Torka rent och se till att ingen flytande olja förekommer.

Gjut en stol

Blanda Anläggningsbetong enligt anvisningarna på förpackningen. Fördela betongen jämnt i formen och fyll cirka en tredjedel av den. Knacka flera gånger med hammare på formen för att eliminera eventuella luftbubblor. Fyll ytterligare en tredjedel och knacka igen. Fyll formen helt och upprepa knackningen. Noggrannhet i detta skede belönas med ett fint och jämnt ­slutresultat, men knacka inte så hårt att formen tar skada. Jämna av ytan väl med murslev.

Täck hela formen med plast och låt vila ett dygn. Lyft sedan ­plasten och vattna rikligt. Lägg tillbaka plasten och upprepa proceduren ytterligare tre gånger.

Avforma

Demontera formen försiktigt efter fyra dygn då betongen har härdat ordentligt. Behandla formen varsamt, den ska användas fler gånger.

Börja med att resa stolen och skruva bort formbotten. Lägg stolen ner igen och skruva av formförstärkningen. Skruva av och demontera benens undersidor, bakbenets insida, frambenets insida och sitsens undersida i ett stycke. Demontera ryggens ­överkant, ryggens framsida, sitsens ovansida och frambenets framsida i ett stycke. Lossa ryggens baksida.

Fler stolar

Rengör formen och montera ihop den. Upprepa behandlingen med olja och silikon och gjut nästa stol.

Pall

Bygg en insats till formen mellan ryggens baksida och ryggens framsida för att skapa ett lågt ryggstöd. Förbered och gjut på samma sätt som stolen.

Bordsben

Mät och märk ut var de fem bordsbenen ska stå. Gräv fem hål, cirka 300 mm djupa. Följ anvisningarna på förpackningen och fyll hålen med Gjuta Enkelt. Väg av ytan på betongen till dess att de fem ytorna är plana och i samma höjd. Ställ de fem plintarna på plats och kapa beslagen med vinkelslip.

Bygg formen - bordsskiva

Slipa bort eventuella ojämnheter på plywoodskivan. Montera delarna med träskruv för att lätt kunna ta isär dessa vid avformning. Rita betongskivans färdiga storlek, 950 x 2100 mm, på formbottenskivan och skruva fast reglarna efter linjerna. Såga 45 mm breda remsor av formplywood och limma fast dem med sättlim mot reglarna. Geringssåga hålkälslisterna och limma sen fast dem mot formplywoodremsorna. Täta formen på insidan med silikon. För att stabilisera bordsskivan och minska risken för sprickbildning ska den armeras. Lägg några käppar över formen och fäst armeringsnätet med ståltråd i dem. Armeringsnätet ska hamna mitt i bordsskivan.

Förbered för gjutning

Lyft ur armeringsnätet och rengör formen från eventuella smutsrester med vattenspädbar såpa. Torka rent och låt självtorka. Täta alla skarvar på formens insida med fogspruta och silikon för att undvika betongläckage. Placera tillbaka armeringen och finjustera dess position. Använd ett vattenpass och säkerställ att formen ligger rakt.

Gjut bordsskivan

Blanda Bemix Standard enligt anvisningarna på förpackningen och fördela betongen jämnt i formen. Fyll upp halvvägs och stöt flera gånger med murslev på formens kant för att eliminera eventuella luftbubblor. Fyll resten av formen och stöt igen. Knacka också med hammare runt formen. Noggrannhet i detta skede belönas med ett jämnt och fint slutresultat, men slå varken till eller flytta armeringsnätet i formen.

Släta till ytan med hjälp av en spackelspade så att den blir jämn. Täck hela formen med plast och låt vila ett dygn. Lyft sedan ­plasten och vattna rikligt. Lägg tillbaka plasten och upprepa behandlingen tre gånger.

Avforma

Demontera formen försiktigt efter fyra dygn då betongen har härdat ordentligt. Lossa formsidorna och ställ upp bordsskivan på långsidans högkant. Var sedan minst fyra personer som hjälps åt att försiktigt lägga skivan på plats.

Efterbehandla stolar och bordsskiva

Slipa hörn och kanter med sandpapper. Använd stensåpa eller ren såpa utan tillsats av andra rengörande ämnen och späd med vatten enligt tillverkarens beskrivning. Använd en luddfri trasa och blöt hela ytan med såpblandningen. Vänta ett par minuter och upprepa behandlingen. Fortsätt till betongen inte absorberar mer. Vänta ett par minuter och torka ytan torr. Polera med en luddfri trasa. Underhåll och rengör betongen med samma metod.

Det finns fler alternativ när det kommer till att ytbehandla ­betongen. För mer information se broschyren ”Stilren bänkskiva” på www.finja.se.

Vad inspirerar dig?

Kanske vill du dekorera möblerna med ingjutna keramiska plattor? Fäst dem med lite silikon på insidan av formen. När formen monteras av sitter plattorna fast i betongen men lossnar från formen.

Bygg bara bordet och använd vanliga trädgårdsstolar, eller kanske tvärt om, bygg bara stolarna och kombinera dem med ett rustikt träbord.

Ta gärna en bild och mejla Finja, info@finja.se, för att få ditt verk publicerat på hemsidan.

Tips!

Bygg två eller flera stolsformar för att påskynda arbetet.

Tips!

Bygg ett underrede till bordsskivan i metall och använd möblerna inomhus.

Planera väl och ta hjälp då projektet är tungt att genomföra. Kanske av någon som vill gjuta detsamma, då är det bara att fortsätta arbetet och skapa dubbletter.

Tänk på att!

För att betongen ska härda på rätt sätt behöver det vara minst 5 °C under hela första dygnet när möblerna gjuts.