Gjut ett soffbord i betong

Pryd ditt vardagsrum med ett modernt soffbord gjutet av betong. Bordet kan även få en dekorativ infälld ekskiva.

DIY-beskrivning

Produkter utan bild i listan längre ner ingår inte i Finjas sortiment.

Verktyg

Mäthink 9 l
539706
st.

Följande produkter ingår inte i vårt sortiment men behövs i DIY-projektet

Ekskiva

Rita en cirkel Ø 300 mm på den stavlimmade ekskivan. Såga ut en rund skiva (A) med hjälp av sticksågen. Slipa den runda ekskivan med sandpappret och klarlacka den därefter på samtliga sidor.

Formbygge

Börja med att såga till formdel (B) enligt måttskissen till höger. Fortsätt sedan med de övriga delarna. Kapa till formdelarna (C), (D), (H), 2st (E), 2st (F) och 2 st (G) av 15 mm ­formplywood, enligt sprängskissen.

Fäst den stavlimmade ekskivan (A) med silikon på (C). Om du vill ­centrera ­ekskivan, tänk då på att formdelen (B) tar 15 mm i anspråk i nederkanten på (C) när formen har skruvats ihop. Torka bort allt överflöd av silikon som ­eventuellt tränger fram när (A) och (C) pressas samman.

Borra 6 st Ø 13 mm hål i (D). Börja montera formen genom att skruva ihop innerformdelen. Skruva ihop F) med trekantslisterna (H) och ­därefter mot (D) enligt skiss till höger. Förborra trekantslisterna med 3 mm borr för att undvika att träet spricker. Sätt ­skruvarna med cc 50 mm.

Fäst innerformdelen mot formdel (B). Sätt skruvarna med cc 50 mm. Skruva sedan fast ytterformdelarna (E) i (B). Se till att formen är ren invändigt innan ytterformdelen (C) skruvas fast i (B) och (E).

Rista hjälplinjer för skruvning av ­formgavel (G) mot innerformdelen, se streckade linjer på (G) i skiss 2. Avsluta ­formbygget genom att skruva fast (G) i inner- och ytterformdelen så att formen nu är helt tätslutande och kan ställas med bordsytan nedåt och benen uppåt inför gjutningsarbetet, se skiss 2.

Gjutning

Blanda till Anläggningsbetong enligt anvisningarna på förpackningen. Fyll formen genom att försiktigt börja hälla bruk i ena benet. Häll därefter bruk i det andra benet, se pilar i skiss 2. Knacka försiktigt i formen med hammaren så att den luft som finns i formen pressas ut genom de 6 borrhålen och upp genom de båda benen. Plugga därefter igen borrhålen i (D).

Stryk av benens ändar så jämnt som möjligt så att soffbordet kommer att stå stabilt på golvet. Täck därefter formen med plast. Låt bruket härda 1,5 dygn.

Avforma

Demontera formen försiktigt. När (C) ska demonteras, vrid loss formsida (C) i förhållande till övriga formen för att säkerställa att ekskivan blir kvar i betongbordet och inte sitter kvar i formsidan.

Efterbehandla

Mindre luftbubblor i betongen lagas genom att fylla hålen med samma betong. Använd en tesil så att finmaterialet kan urskiljas och användas för ändamålet. Använd en fuktig svamp och fyll hålen med finmaterialet.

För att skydda betongen och ge den mjukhet och lyster ska den slipas och ytbehandlas. Välj ytbehandlingsmetod.

Slipa

För en jämn och blank yta slipas betongen. Blöt ytan och slipa med små cirkelformade rörelser. Använd slippapper med kornstorlek 80 och slipa till önskat utseende. Byt därefter till slippapper kornstorlek 240 och polera det sista.

Skölj ytan med vatten och låt torka ett dygn innan den avslutande ytbehandlingen.

Ytbehandla med såpa

Det enklaste ytbehandlingsalternativet är ren såpa som ger en matt yta och inte förändrar färgen på betongen. En del av såpans olja stannar kvar på ytan och bildar en transparent och skyddande hinna.

Lämplig såpa finns i välsorterade färgbutiker. Produkten kan även heta “Terrazzorent”. Den får inte innehålla några “rengörande” ämnen utöver såpa. Halten av tensider bör vara lägre än 5%. Lämplig stensåpa är t ex Stein x 50 eller Stein x 60.

1. Späd såpan med vatten enligt tillverkarens beskrivning.
2. Täck hela betongytan med såpblandningen och arbeta in med en luddfri trasa.
3. Vänta ett par minuter och upprepa behandlingen 2–3 gånger eller tills att ytan inte absorberar mer.
4. Torka ytan torr och polera därefter med en luddfri trasa.

Ytbehandla med vax

En vaxad yta ger ett något starkare skydd och mindre risk för fläckar. Många vaxer har en gulnande effekt på betongen. Lämpligt vax finns i välsorterade färgbutiker. Var uppmärksam på att vaxet inte ska innehålla silikon.

1. Stryk ett tunt lager vax över ytan med en tygtrasa och låt stå i 30 min till vaxet stelnat.
2. Polera ytan med en trasa eller använd en polermaskin.
3. Upprepa eventuellt behandlingen en gång till.

Ytbehandla med olja

Flera olika oljor passar till ytbehandling av betong. Olja är lätt att stryka på och ger ett likvärdigt skydd som vax. Oljan skall vara anpassade för impregnering av möbler, vara ”luktfri” och inte innehålla lösningsmedel.

1. Stryk ett tunt lager olja över ytan och låt betongen suga in den under 5 min
2. Torka rent och torrt med en luddfri trasa.
3. Upprepa behandlingen flera gånger

Underhåll

En ordentlig ytbehandling är ett bra skydd, men för att minimera risken för fläckar är det viktigt att regelbundet underhålla det skyddande ytskiktet.

Om en fläck uppstår kan den avlägsnas med sandpapper och ny ytbehandling.

Vad inspirerar dig?

Istället för en infälld ekskiva i bordet kan kakelplattor användas. Kortare varianter av bordet blir trevliga nattduksbord, längre varianter kan bli en tv- eller stereobänk.

Ta gärna en bild och mejla Finja, info@finja.se, för att få ditt verk publicerat på hemsidan.

Tips!

Efterbehandla bordet med till exempel Steinfix 60 Natursåpa. Se Gör-det-beskrivningen till Finja stilren bänkskiva för detaljerad information om tillvägagångsätt.