Gjut en toalettpappershållare i betong

Gjut en dekorativ toalettpappershållare som är en både praktisk och vacker detalj i badrummet. Hållaren står stadigt tack vare en bottenplatta av betong, samtidigt som den är flyttbar och inte behöver borras in i kakel eller väggar. Med denna gör det själv-beskrivning gjuter du en betongplatta med måtten 220 x 220 mm, som kompletteras med ett armeringsjärn som hållare.

Ladda ner DIY-beskrivningen

Material

Finbetong 25 kg
5511005
st.
Formplywood 15 x 1200 x 2500 mm
Åtgång för alla delarna: totalt ca 220 x 480 mm
st.
Armeringsjärn Ø 5 mm
Åtgång: 330 mm
st.
flaska
st.

Verktyg

Bygg formen

Förborra och skruva ihop de fyra formsidorna med varandra och med bottenplattan. Formsidorna är längre än bottenplattan och sticker ut en bit i varje hörn. Formens innermått ska vara 220 x 220 x 40mm.

Täta insidan med en tunn sträng silikon i samtliga skarvar. Stryk ut fogarna med ett finger doppat i vatten utblandat med lite diskmedel.

Förbered hållaren

Fäst en mutter i mitten av bottenplattan med hjälp av lite silikon. Torka bort överflödig silikon från botten och muttern.

Stick i ett inoljat plaströr i muttern och trä på ytterligare en mutter på röret. Denna mutter ska sitta i nivå med formen och inte täckas av betong. Detta kommer att bli hålet i hållarens bottenplatta.

Stryk ett tunt lager olja i formen.

Gjut bottenplattan

Blanda cirka 2 liter Finja Finbetong enligt anvisningar på förpackningen (ca fyra kg Finbetong och en halv liter vatten). Häll betongen i formen och vibrera den så att luftbubblorna försvinner. Detta för att få så lite luftporer på ytan som möjligt.

Omslut formen med plast och låt stå i ett dygn. Lyft på plasten efter ett dygn och häll rikligt med dricksvatten på betongen. Lägg därefter på plasten igen och låt stå ytterligare ett dygn.

Avforma

Plocka bort formkanterna efter tre dagar när betongen har torkat helt. Vrid försiktigt loss röret ur muttrarna. Vänd gjutningen upp och ner och vrid loss formbotten från gjutningen. Var försiktig så att inte den yttersta muttern lossnar eller att betongen spricker.

Svetsa hållaren

Böj till armeringsjärnet 5 mm till två “armar” och svetsa ihop med armeringsjärnet 16 mm enligt skiss i arbetsbeskrivningen som kan laddas ner från Gör det själv-projektet. Om du inte svetsar ihop hållaren själv, be din närmaste plåtslagare/svetsare om hjälp.

Montera armeringsjärnet

Stick ner armeringsjärnet i muttern och svetsa fast muttern på undersidan Var noga med att hållaren blir rak.

Fäst självhäftande möbeltassar plattans undersida.

Vad inspirerar dig?

Med betongens alla möjligheter är det bara fantasin som sätter gränsen. Till exempel kan bottenplattans ovansida dekoreras med mosaik. Fäst mosaikplattor med silikon mot formbotten så gjuts de in och bildar ett dekorativt mönster.

Ta gärna en bild och mejla Finja, info@finja.se, för att få ditt verk publicerat på hemsidan.

Tips!

Betongen kan poleras eller slipas för att få en annan struktur på ytan. Glöm inte att ytbehandla betongen för att den ska hålla längre och för att det inte ska uppstå vattenfläckar. Testa gärna på en provbit först eller på bottenplattans undersida.

Tips 2

Pigmentera betongen genom att blanda pigment med vatten och sedan med bruket. Då blir färgen jämnt fördelad.