Gjut en klassisk adventsljusstake

En ljusstake i vacker form gjord av ett material som inte brinner passar vid en mängd tillfällen och i stort sett alla miljöer. Bygg den själv och känn lite extra glädje när den placeras på till exempel middagsbordet, tv-bänken eller balkongen.

DIY-beskrivning

Produkter utan bild i listan längre ner ingår inte i Finjas sortiment.

Verktyg

Följande produkter ingår inte i vårt sortiment men behövs i DIY-projektet

Bygg och förbered formen

Skruva fast reglarna mot bottenplattan med 55 mm långa skruvar. Måtten innanför reglarna ska vara 350 x 114 mm. Förborra och skruva försiktigt ihop de fyra delarna som tillsammans bildar ljusstakens undersida och utrymmet mellan dess ben. Använd 30 mm långa skruvar.

Fäst ljushylsorna med våtrumssilikon mot den del av formen som ska forma ljusstakens ovansida. Täta hålen i botten på ljushylsorna. Limma fast formdelarna med sättlim mot reglarna och täta mot bottenplattan och i hörnen på formens insida med våtrumssilikon.

Stryk ett tunt lager matolja i formen och placera den på en vågrät yta.

Gjut ljusstaken

Blanda ca 2 kg Finbetong enligt anvisningarna på förpackningen. Häll lite betong åt gången i formen. Hjälp till med mursleven och se till att betongen flyter ut överallt. Skaka på formen och knacka därefter på den för att bli av med eventuella luftbubblor. Släta till ytan med en spackelspade och täck formen med plast. Låt vila ett dygn och lyft sedan på plasten och vattna rikligt. Lägg tillbaka plasten och upprepa proceduren tre gånger.

Avforma

Skruva ur skruvarna som håller reglarna och lirka försiktigt av formen. Torka ren ljusstaken från olja och slipa kanterna med sandpapper.

Efterbehandla

Betongen behöver inte ytbehandlas men kan få en extra tålig och vacker yta med behandling av såpa, olja eller vax. Läs mer om ytbehandling i Finjas broschyr Stilren bänkskiva.

Fäst självhäftande möbeltassar på ljusstakens undersida för att undvika bordsrepor.

Vad inspirerar dig?

Variera formen efter eget önskemål. Ge ljusstaken högre ben eller gör den längre för fler ljus och ställ den i fönstret vid advent.

Ta gärna en bild och mejla Finja, info@finja.se, för att få ditt verk publicerat på hemsidan.

Tips!

Anpassa hålens storlek efter ljusen. Ersätts ljushylsor med Ø 43 mm rundstav i bitar om 25 mm passar ljusstaken till värmeljus eller kupéljus.

Tips!

Gjut flera ljusstakar i samma form och ge bort i present.