Gjut en hushållspappershållare i betong

En hushållspappershållare i betong blir ett dekorativt, originellt och stabilt redskap i köket. Med denna gör det själv-beskrivning gjuter du en bottenplatta i betong med måtten 130 x 130 mm. Bottenplattan kompletteras med en trästav som hållare. Återanvänd med fördel formen och gör en hållare till diskbänken och en till köksbordet.

DIY-beskrivning

Produkter utan bild i listan längre ner ingår inte i Finjas sortiment.

Finbetong 25 kg
5511005
st.

Verktyg

Mäthink 9 l
539706
st.

Bygg formen

Förborra och skruva ihop de fyra formsidorna med varandra och med bottenplattan. Formsidorna är längre än bottenplattan och sticker ut en bit i varje hörn. Formens innermått ska vara 220 x 220 x 40mm.

Borra ett hål mitt i formbotten. Limma fast en bit cellplast på formbottens utsida. Stick den 60–70mm långa skruven genom hålet och skruva den i cellplasten. Lämna ca 25 mm av skruven inne i formen.

Förbered formen

Täta insidan med en tunn sträng silikon i samtliga skarvar. Täta runt skruven mot formens insida. Stryk ut fogarna med ett finger doppat i vatten utblandat med lite diskmedel.

Stryk ett tunt lager matolja i formen men undvik matolja på skruven.

Gjut bottenplattan

Blanda cirka 2 liter Finbetong enligt anvisningar på förpackningen(cirka fyra kg Finbetong och en halv liter vatten). Häll betongen i formen och vibrera den så att luftbubblorna försvinner. Detta för att få så lite luftporer på ytan som möjligt. Släta av ytan.

Omslut formen med plast och låt stå i ett dygn. Lyft därefter på plasten och häll rikligt med rent vatten på betongen. Lägg på plasten igen och låt stå ytterligare ett dygn.

Avforma

Plocka bort formkanterna efter tre dagar när betongen har torkat helt. Vänd gjutningen upp och ner och vrid loss formbotten från gjutningen. Var försiktig så att betongen inte spricker.

Montera hållaren

Såga till trästaven och forma toppen med en kniv. Dekorera den gärna med olika spår i träet. Förborra i trästaven och skruva fast den i betongplattan med den fastgjutna skruven.

Fäst självhäftande möbeltassar på plattans undersida.

Vad inspirerar dig?

Med betongens alla möjligheter är det bara fantasin som sätter gränsen. Till exempel kan bottenplattans ovansida dekoreras med mosaik när betongen har blivit vibrerad. Fäst mosaikplattorna mot formbotten med våtrumssilikon.

Ta gärna en bild och mejla Finja, info@finja.se, för att få ditt verk publicerat på hemsidan.

Tips!

Betongen kan poleras eller slipas för att få en annan struktur på ytan. Glöm inte att ytbehandla betongen för att den ska hålla längre och för att det inte ska uppstå vattenfläckar. Testa gärna på en provbit först eller på bottenplattans undersida.

Tips!

Genom att limma fast lister mot formsidorna i överkant kan bottenplattan få en dekorativ profil som på exempelbilden .