Gjut en adventsljusstake i betong

Till julen är vi många som tycker om att pynta hemmet lite extra och att pyssla under den mörka årstiden är ett sant nöje. Med föremål som du själv har skapat blir det än mer personligt och dessa små betongprojekt, i form av en adventsljusstake och en julstjärna, kan du dessutom enkelt genomföra inomhus. Täck bara arbetsytan med skyddsplast och sätt igång.

DIY-beskrivning

Produkter utan bild i listan längre ner ingår inte i Finjas sortiment.

Verktyg

Följande produkter ingår inte i vårt sortiment men behövs i DIY-projektet

Gjut stjärna

Ta av locket på pappersasken, det ska inte användas. Stryk ett tunt lager olja i formen. Blanda cirka 1,5 liter Finbetong enligt anvisningarna på förpackningen. Häll betongen i formen och tryck ner ljushylsan. Knacka upprepade gånger på formens utsida för att bli av med luftbubblor. Täck formen med plastfolie och låt vila ett dygn. Lyft plasten och vattna betongen. Lägg tillbaka plasten och vänta ytterligare två dygn.

Gjut adventsljusstake

Skär bort baksidan av samtliga siffror med en hobbykniv och stryk ett tunt lager olja på insidan för att mätta materialet. Tejpa fast ljushylsor efter tycke och smak med dubbelhäftande tejp på siffrorna ett, två och tre. På siffran fyra placeras ljushylsan på den öppna sidan. Blanda cirka 1–2 deciliter Finbetong per siffra enligt anvisningarna på förpackningen.
Häll betongen i formarna och knacka upprepade gånger på formarnas utsidor för att bli av med luftbubblor. Täck formarna med plastfolie och låt vila ett dygn. Lyft plasten och vattna betongen. Lägg tillbaka plasten och vänta ytterligare två dygn.

Avforma

Ta ut stjärnan och siffrorna ur dess formar och slipa bort papprester med sandpapper.

Efterbehandla

Betong behöver inte ytbehandlas men kan få en extra tålig och vacker yta med behandling av såpa, olja eller vax. Läs mer om ytbehandling i Finjas broschyr Stilren bänkskiva.
Fäst självhäftande möbeltassar på föremålens undersidor för att skydda underlaget.

Pappaskar, pappsiffror och ljushylsor finns i hobbyaffärer.

Vad inspirerar dig?

Lika bra som att gjuta siffror går det givetvis att gjuta bokstäver. Föredrar du detta kan du till exempel bilda ord som VÄLKOMNA och GOD JUL.
Ta gärna en bild och mejla Finja, info@finja.se, för att få ditt verk publicerat på hemsidan.

Tips!

Använd silikon till att fästa små plattor av mosaik på formarnas insidor. De fastnar nämligen i betongen och när formarna avlägsnas blir de kvar och utgör en trevlig dekoration.

Tips!

Genom att placera fyra ljushylsor i stjärnan förvandlas även denna till en adventsljusstake.

Tips!

Smycka gärna dina föremål genom att måla dekor på betongen med hobbyfärg.