Gjut din julgransfot i betong

I denna julgransfot av betong står granen säkert och stabilt många jular framöver. Bygg din egen variant och gläds åt den varje gång den tas fram. Ett trevligt gör det själv-projekt vars resultat pryder ditt hem år efter år.

DIY-beskrivning

Produkter utan bild i listan längre ner ingår inte i Finjas sortiment.

Verktyg

Följande produkter ingår inte i vårt sortiment men behövs i DIY-projektet

Bygg formen

Såga de fem delarna till formen. Såga ut dekorationsdetaljerna i plywood eller masonit och fasa kanterna, vilket gör att de lättare lossnar från betongen. Limma fast dekorationerna på formens sidor.

Förborra och skruva ihop formen. Lägg därefter i bottenskivan som är 250 x 250 mm. Täta insidan med en tunn sträng silikon i samtliga skarvar. Stryk ut fogarna med ett finger doppat i vatten utblandat med lite diskmedel.

Ta av den tillhörande brickan på julgransfoten som ska gjutas in.

Förbered för gjutning

Stryk ett tunt lager olja i formen. Fäst ett spännband runt formen för att säkerställa att den håller ihop. Sätt julgransfoten på plats i formen och fixera den genom att fylla den med sand.

Gjut julgransfoten

Blanda Finbetong enligt anvisningarna på förpackningen. Häll i lite betong i formen till att börja med. Se till att betongen flyter in under julgransfoten genom att skaka och knacka på ­formen. Fyll därefter upp formen med betong och knacka igen för att bli av med luftbubblor. Noggrannhet i detta skede belönas med ett gott slutresultat.

Julgransfoten får inte flyttas eller flyta upp, lägg på en bräda och en tyngd som håller den på plats.

Vänta tills betongen satt sig men fortfarande är mjuk, ta sedan av tyngden och brädan. Jämna till och skura betongens ovansida. Fasa betongen mot formsidorna med en murslev. Täck formen med plastfolie och låt vila ett dygn. Lyft plasten och vattna ­betongen rikligt. Lägg tillbaka plasten och upprepa behandlingen två gånger.

Demontera formen försiktigt efter ytterligare ett dygn, då betongen härdat ordentligt. Din julgransfot är nu redo för granen.

Vad inspirerar dig?

Skapa din julgransfot precis som du vill ha den, stilren utan relief eller riktigt julig med exempelvis ett hjärta eller en text som dekoration.

Ta gärna en bild och mejla Finja, info@finja.se, för att få ditt verk publicerat på hemsidan.

Tips!

Om du önskar en färgad julgransfot kan du antingen blanda färgpigment direkt i betongen eller måla den färdiga foten med hobbyfärg. Klistra möbeltassar under julgransfoten för att skydda golvet.

Tips 2

Få goda råd om gjutning i arbetsanvisningen Hjälp vid gjutning som finns på Finjas hemsida.