Bygg fågelholk i betong

Bjud in småfåglar till en elegant och modern liten bostad. Din trädgård, balkong eller uteplats berikas med liv samtidigt som du underlättar för djuren. Den gjutna fågelholkens minimalistiska utseende smälter lätt in i omgivningen och holken blir en dekorativ utsmyckning oavsett placering. Att den är gjord av betong gör den extra tålig mot väder och vind. Se filmen som visar hur du bygger din egen fågelholk genom att bläddra bland bilderna till vänster.

DIY-beskrivning

Produkter utan bild i listan längre ner ingår inte i Finjas sortiment.

Verktyg

Följande produkter ingår inte i vårt sortiment men behövs i DIY-projektet

Lockande fågelholk i betong

Bjud in småfåglar till en elegant och modern liten bostad. Din trädgård, balkong eller uteplats berikas med liv samtidigt som du underlättar för djuren. Den gjutna fågelholkens minimalistiska utseende smälter lätt in i omgivningen och holken blir en dekorativ utsmyckning oavsett placering. Att den är gjord av betong gör den extra tålig mot väder och vind.

Bygg formen

Såga formdelarna. Väggarnas överkanter sågas i 22,5°. Takets delar sågas 22,5° i nederkant och 45° i överkant. Förborra och skruva försiktigt ihop formens delar.

Såga cellplastblocket med 45° taklutning enligt ritning. Skär ut en 10 mm djup och en 10 mm bred urholkning i blockets hela bredd 23 mm från nedre kanten.

Lägg en silikonfog i kanterna på formens insida. Fäst cellplastblocket mot formbotten med våtrumssilikon. Låt torka. Borra två hål i cellplastblocket och stick i träpluggar.

Hålen som bildas i betongen av träpluggarna används till upphängning. Du kan som alternativ välja att gjuta fast öglor eller krokar för att förenkla upphängningen.

Smörj formen

Stryk ett tunt lager olja i hela formen och se till att ingen olja rinner någonstans.

Gjut

Blanda Anläggningsbetong enligt anvisningarna på förpackningen. Häll bruket i formen och tryck ner det ordentligt längs kanterna. Fyll hela formen, jämna av och knacka upprepade gånger på formens utsida för att bli av med luftbubblor. Täck formen med plastfolie och låt vila ett dygn. Lyft därefter plasten och vattna betongen rikligt. Lägg tillbaka plasten och vänta ytterligare två dygn.

Avforma

Lossa skruvarna och knacka försiktigt bort formen när betongen har torkat helt. Skär och krafsa ut cellplastblocket och borra ut träpluggarna i fågelholkens baksida. Slipa vid behov kanterna med sandpapper.

Snickra insatsen

Mät, anpassa måtten och såga delarna till träinsatsen. Borra ingångshålet med hålsåg i fronten. Montera ihop botten och fronten med två träpluggar så de bildar ett L som passar i holken. Limma, sätt i press och låt limmet torka. Den ohyvlade sidan ska vändas inåt för att fåglarna ska få grepp på väggen. Stick in träinsatsen, botten ska gå in under betongfalsen som bildades av spåret i cellplastblocket för att hålla insatsen på plats.

Upphängning

Häng upp fågelholken med rep eller ståltråd genom hålen på baksidan eller montera den på väggen med skruv och brickor.

Vad inspirerar dig?

Dekorera fronten i en färg som passar miljön, måla en fågel eller skriv en välkomnande text till fåglarna.

Ta gärna en bild och mejla Finja, info@finja.se, för att få ditt verk publicerat på hemsidan.

Tips!

Bygg flera fågelholkar. Formdelarna kan användas många gånger, endast cellplastblocket måste göras om.

Tips!

Du kan använda överblivna bitar av cellplastskivor och limma ihop till ett block.