Bygg ett vedställ i betong

Få saker går upp mot en lugn stund framför brasan och vad kan passa bättre än att ha veden nära till hands. Den väldesignade vedförvaringen i lättklinker placeras med fördel bredvid eldstaden och den smarta lösningen är såväl ett praktiskt som dekorativt inslag i hemmet.

DIY-beskrivning

Produkter utan bild i listan längre ner ingår inte i Finjas sortiment.

Murblock Bas 70
11072060
st.
st.
st.

Verktyg

Mäthink 9 l
539706
st.

Följande produkter ingår inte i vårt sortiment men behövs i DIY-projektet

Armeringsjärn Ø 10 mm
Det behövs 4st i längden 200mm
st

Limma ihop

Börja med att limma ihop delarna som ska utgöra vedförvaringens fyra sidor. Lägg en lättklinkerbalk på högkant och applicera två limsträngar längs dess långsida. Placera därefter ännu en balk på samma sätt ovanpå och pressa samman. Upprepa proceduren med de resterande två balkarna och gör på samma sätt med murblocken. Låt limmet härda enligt anvisningarna på förpackningen.

Borra i blocken

Borra 250 mm djupa hål för armeringsjärnen med 12 mm borr. Borra genom topp skivan och vidare in i de stående sidorna Detta går att göra, utan att mäta, när delarna ligger i rätt position mot varandra på ett plant underlag.

Sätt samman

Lägg bottenskivan, det vill säga två av de hoplimmade murblocken, med ena kortsidan intill en vägg och applicera två limsträngar på ovansidan vid vardera kortsida. Limma fast balkarna och applicera därefter två limsträngar på dess u­ppåtvända kortsidor och lägg slutligen dit toppskivan. Pressa samman. Tryck ner lim i de förborrade hålen och slå ner armeringsjärnen. Armeringsjärnen ska gå ner helt och ytterligare ca10 mm i blocken. Fyll hålen och jämna av med Cementbruk A.

Mät diagonalerna och se till att de är lika långa, då är vedförvaringen vinkelrät. Sätt ett tillfälligt stöd som håller kvar konstruktionen mot väggen. Låt limmet härda enligt anvisningarna på förpackningen.

Slutbehandla

Blanda Cementbruk A enligt anvisningarna på förpackningen och slamma alla sidor med kalkkvast. Låt torka i ca ett dygn.

För ökad stabilitet rekommenderas att du på vedförvaringens baksida skapar ett kryss av hålband som du fäster med lämpliga skruvar.

Sedan är det dags att fylla din vedförvaring, elda i brasan och luta dig tillbaka.

Vad inspirerar dig?

Bygg vedförvaring i en annan form. En liggande vedförvaring kan också användas som bänk, men tänk på att låta den övre långsidan vila på kortsidorna.

Ta gärna en bild och mejla Finja, info@finja.se, för att få ditt verk publicerat på hemsidan.

Tips!

Putsa vedförvaringen slät och måla den vit eller i önskad färg som passar just ditt hem.