Bygg en stor kompost i betong

Använd naturens kretslopp och starta en kompost som omvandlar avfall till mullrik jord. Är du i behov av en lösning för tomtens avfall väljer du en öppen trädgårdskompost medan matrester hör hemma i en sluten hushållskompost.

DIY-beskrivning

Produkter utan bild i listan längre ner ingår inte i Finjas sortiment.

Följande produkter ingår inte i vårt sortiment men behövs i DIY-projektet

Kompost 2,25 m³

Märk ut kompostens placering och lägg till ca 300 mm runt om. Gräv ut ca 250 mm djupt.

Lägg ett 50 mm tjockt lager makadam i botten. Väg av med vattenpass, jämna av ytan och packa väl.

Lägg ut Murblock Bas 70 och låt dem utgöra kompostens botten. Torrstapla sex skift med Murblock Bas 150. Lägg blocken i förband.

Kapa sex av de större murblocken till 440 mm långa passbitar och torrstapla kompostens skiljevägg med dessa och sex hela block av samma variant.

Till lock sågas två skivor formplywood 1200 x 1250 mm och två isoleringsskivor 1000 x 1000 mm. Fäst de senare centriskt mot plywoodskivornas undersidor med skruvar och brickor eller med lim anpassat för cellplast.

Montera eventuellt handtag på locken och lägg dem på komposten.

Återfyll runt komposten.

Töm komposten

När den fina mullrika jorden är klar och det är tid att tömma komposten plockar du ner murblocken på en sida och gräver ur komposten.

Tips om kompostering

En rätt skött kompost ger ett snabbt och bra resultat. Följer du bara de grundläggande reglerna är det enkelt att lyckas.

Lägg ett tunt lager luftigt material i botten, till exempel grenar, kvistar eller häckklipp. Hushållsavfall måste varvas med strömaterial som till exempel flisade kvistar, pellets, torra löv eller liknande. En del strö till tre delar avfall är lagom.

Finfördela kökssoporna och släng inte hela bröd eller stora, icke delade potatisar. Då tar processen mycket längre tid och komposten riskerar att börja lukta. Köttben och stora kärnor från till exempel avokado tar lång tid på sig att förmultna och passar inte i komposten.

Konsistensen på kompostinnehållet ska kännas som en urkramad tvättsvamp, då är fuktighetshalten 50–60 %. Vattna om komposten börjar bli uttorkad och lägg i torrt material om den känns för blöt.

Komposten ska ha god tillgång till luft. Blanda i något grövre material om innehållet blir för kompakt. Komposten får aldrig packas eller trampas till.

Tillsätt gärna kompostmask som hjälper till att bryta ner, syresätta och röra om i materialet, vilket ger en luktfri kompost.

När en behållare är full ska den ligga ifred tills förmultningsprocessen är klar. Det kan ta från tre månader upp till två år beroende på innehåll, temperatur och andra omständigheter. Vänd gärna komposten någon gång och kontrollera fuktigheten.

Vad inspirerar dig?

En kompost behöver inte vara ful och är den dessutom välskött luktar den heller inte illa och behöver därmed inte gömmas undan. Låt den bli en del av trädgårdens arbetshörna med planteringsbord och förrådsskjul.

Ta gärna en bild och mejla Finja, info@finja.se, för att få ditt verk publicerat på hemsidan.

Tänk på att!

Du kan alltid anlägga en trädgårdskompost, men i vissa områden finns det specialbestämmelser gällande hushållskompost. Kontakta kommunens miljö- och hälso- skyddskontor för information.

Tips!

Placera komposten på en halvskuggig till skuggig plats. För mycket sol torkar ut komposten och nedbrytningen tar längre tid.

Tips!

Lägg Finja Fasadnät över hela bottenytan som alternativ till en kompostbotten av murblock. Båda alternativen hindrar objudna gäster från att komma in i komposten underifrån.