Bygg en rumsavdelare i betong

Fixa förvaringen på ett snyggt sätt genom att inreda med en smart murad och putsad rumsavdelare. Förvaringsutrymmet på baksidan kan bli din egen walk in closet, medan den putsade väggen utgör en vacker huvudgavel till sängen. Med denna gör det själv-beskrivning murar du en 3460 x 750 x 2000(h) mm rumsavdelare, eller anpassa den enkelt efter dina egna önskemål.

Ladda ner DIY-beskrivningen

Material

Verktyg

Förbered grunden

Markera var rumsavdelaren ska stå genom att lägga ett glidskikt av syllpapp på golvet i samma form och storlek som den tänkta väggen, cirka 730 mm för de korta sidorna och 3250 mm för den långa sidan. Glidskiktet ska inte sticka fram under blocken.

Mura väggen

Blanda KC Mur- och Putsbruk B enligt anvisningarna på förpackningen. Mura upp ett första skift med 7,5 st. Murblock Fördel, enligt skissen till höger. Fogens tjocklek ska vara ca 10 mm och inget bruk läggs i de vertikala fogarna.

Armera det första skiftet av murblock med 2 st. bistål. Böj till bistålen i hörnen och placera dem parallellt, enligt skissen till höger. Bistål ska placeras i vart tredje samt i det näst sista skiftet.

Mura upp nästa skift med ett förskjutet murblock, enligt skissen till höger. När man gör förskjutningen kommer vartannat skift i sidoväggarna att bestå av ett helt block och en 150 mm lång bit av ett annat block.

Fortsätt att mura upp väggen så att den blir 10 skift hög (ca 2 m). Stick ner mineralull i de övre blockhålen inför att väggen ska putsas.

Putsa väggen

Väggen ska putsas för att åstadkomma en hållbar och slät yta.

Putsa efter banor av läkt som lodas in, se skissen till höger. Använd träreglar som ger dig ett 10 mm tjockt putslager. Putsa nerifrån och uppåt i en sågande rörelse. När väggen är jämn ta bort putsribborna och fyll i med putsbruk där ribborna har suttit.

För att få raka kanter i de yttre hörnen och på kortsidorna putsas hörnen med hjälp av en rak bräda som sticker ut 10 mm från väggen. Brädan spikas eller skruvas fast i linje med väggen och i lod, se skissen till höger. Fäst ytterligare en lodrät träregel längre in på väggen och putsa sedan på samma sätt som ovan. Lossa därefter försiktigt brädorna och peta bruk eller gips i hålen som blir efter spiken/skruvarna.

Låt torka i cirka 2–3 dagar.

Vad inspirerar dig?

Gjut ett matchande sängbord i samma stil som rumsavdelaren. Beskrivningen Modernt soffbord i betong finns på www.finja.se och fungerar utmärkt som sängbord.

Ta gärna en bild och mejla Finja, info@finja.se, för att få ditt verk publicerat på hemsidan.

Tips!

Eftersom denna vägg står inomhus behövs ingen nätning. Om ursparningar eller hål i väggen ska göras bör man dock näta runt och i dessa. Den färdiga väggen väger mycket. Har du en gjuten platta att bygga på är det bara att sätta igång, men vill du placera väggen på ovanvåningen på ett träbjälklag bör du kontakta en byggnadsingenjör för bedömning.

Tips!

Få goda råd om murning och putsning i arbetsanvisningarna Hjälp vid murning och Hjälp vid putsning som finns på Finjas hemsida.