Bygg en kompost i betong

Använd naturens kretslopp och starta en kompost som omvandlar avfall till mullrik jord. Är du i behov av en lösning för tomtens avfall väljer du en öppen trädgårdskompost medan matrester hör hemma i en sluten hushållskompost.

DIY-beskrivning

Produkter utan bild i listan längre ner ingår inte i Finjas sortiment.

Följande produkter ingår inte i vårt sortiment men behövs i DIY-projektet

Kompost 1 m³

Märk ut kompostens placering och lägg till ca 300 mm runt om. Gräv ut ca 250 mm djupt.

Lägg ett 50 mm tjockt lager makadam i botten. Väg av med vattenpass, jämna av ytan och packa väl.

Lägg ut Murblock Bas 70 och låt dem utgöra ­kompostens botten.Torrstapla första skiftet med Murblock Bas 150.

Såga två reglar 1030 mm långa och placera dem med 20 mm ­mellanrum på botten av komposten. Låt reglarna fixeras av klämkraften från murblocken.

Torrstapla ytterligare fyra skift Murblock Bas. Lägg blocken i förband.

Såga en skiva formplywood 1200 x 1250 mm och såga två hål i den med måtten 600 x 400 mm enligt ritning.

Skruva och limma fast två reglar à 1000 mm mellan hålen på skivans undersida. Avståndet mellan reglarna ska vara 20 mm.

Såga två skivor formplywood till locket, 1250 x 800 mm och 1250 x 450 mm. Sätt samman dem med gångjärn.

Såga isoleringsskivor i samma format som lockets delar och fäst dem på undersidorna av dessa med skruvar och brickor eller med lim anpassat för cellplast.

Såga en skiva formplywood 1020 x 940 mm till skiljevägg och för ner den mellan reglarna på kompostens botten. Lägg på skivan med hålen och de två reglarna på undersidan och se till att skiljeväggen förs in mellan dessa.

Lägg på locket och förankra det i murblocken med sex långa ­skruvar genom den mindre delen och genom den undre skivan ner i ­murblocken. Skruvarna ska vara lätta att skruva ur när komposten ska tömmas. Montera eventuellt handtag på locken.

Återfyll runt komposten.

Töm komposten

När den fina mullrika jorden är klar och det är tid att tömma komposten plockar du ner murblocken på en sida och gräver ur komposten.

Tips om kompostering

En rätt skött kompost ger ett snabbt och bra resultat. Följer du bara de grundläggande reglerna är det enkelt att lyckas.

Lägg ett tunt lager luftigt material i botten, till exempel grenar, kvistar eller häckklipp. Hushållsavfall måste varvas med strömaterial som till exempel flisade kvistar, pellets, torra löv eller liknande. En del strö till tre delar avfall är lagom.

Finfördela kökssoporna och släng inte hela bröd eller stora, icke delade potatisar. Då tar processen mycket längre tid och komposten riskerar att börja lukta. Köttben och stora kärnor från till exempel avokado tar lång tid på sig att förmultna och passar inte i komposten.

Konsistensen på kompostinnehållet ska kännas som en urkramad tvättsvamp, då är fuktighetshalten 50–60 %. Vattna om komposten börjar bli uttorkad och lägg i torrt material om den känns för blöt.

Komposten ska ha god tillgång till luft. Blanda i något grövre material om innehållet blir för kompakt. Komposten får aldrig packas eller trampas till.

Tillsätt gärna kompostmask som hjälper till att bryta ner, syresätta och röra om i materialet, vilket ger en luktfri kompost.

När en behållare är full ska den ligga ifred tills förmultningsprocessen är klar. Det kan ta från tre månader upp till två år beroende på innehåll, temperatur och andra omständigheter. Vänd gärna komposten någon gång och kontrollera fuktigheten.

Vad inspirerar dig?

En kompost behöver inte vara ful och är den dessutom välskött luktar den heller inte illa och behöver därmed inte gömmas undan. Låt den bli en del av trädgårdens arbetshörna med planteringsbord och förrådsskjul.

Ta gärna en bild och mejla Finja, info@finja.se, för att få ditt verk publicerat på hemsidan.

Tänk på att!

Du kan alltid anlägga en trädgårdskompost, men i vissa områden finns det specialbestämmelser gällande hushållskompost. Kontakta kommunens miljö- och hälso- skyddskontor för information.

Tips!

Placera komposten på en halvskuggig till skuggig plats. För mycket sol torkar ut komposten och nedbrytningen tar längre tid.

Tips!

Lägg Finja Fasadnät över hela bottenytan som alternativ till en kompostbotten av murblock. Båda alternativen hindrar objudna gäster från att komma in i komposten underifrån.