Bygg din odlingsbädd av murblock

Med en odlingsbädd av lättklinkerblock skapar du en upphöjd och skyddad odlingsplats för dina växter. Lättklinkern gör den både dekorativ och praktisk. Konstruktionen är enkel och står stadigt utan murning, samtidigt som den är lätt att flytta runt. Väljer du att mura och putsa odlingsbädden håller den stadigt i många år framöver. Med denna gör det själv-beskrivning bygger du en odlingsbädd med måtten 1370 x 1370 mm, eller anpassa storleken efter dina önskemål.

DIY-beskrivning

Produkter utan bild i listan längre ner ingår inte i Finjas sortiment.

Följande produkter ingår inte i vårt sortiment men behövs i DIY-projektet

Förbered grunden

Avlägsna ett 50 mm djupt jordlager motsvarande cirka 2 m² eller 1400 x 1400 mm. Rulla ut geoduken i den utgrävda gropen för att hindra ogräs från att växa upp underifrån. Duken kan med fördel placeras lite omlott för att täcka hela grunden ordentligt.

Bygg väggarna

Bygg två varv av Finja Murblock ovanpå geoduken. Låt blocken stå upp i första skiftet och ligga på sidan i andra skiftet. Placera andra varvet med ett halvt murblocks förskjutning, enligt skissen till höger.
Det räcker att stapla blocken på varandra utan att mura. Vill du ha en stadigare odlingsbädd rekommenderas dock murning.

Färdigställ odlingsbädden

Fyll bottnen med ett lager Finja Lös lättklinker. Toppa med jord uppblandad med Finja Lös lättklinker innan plantering.

Vad inspirerar dig?

Med lättklinkerns alla möjligheter är det bara fantasin som sätter gränsen. Till exempel kan odlingsbädden byggas i flera etapper för att åstadkomma trappsteg av grönska. Eller varför inte använda ett gammalt fönster för att skapa en drivbänk?

Ta gärna en bild och mejla Finja, info@finja.se, för att få ditt verk publicerat på hemsidan.

Tips!

Odlingsbädden kan enkelt muras med ytterligare varv på höjden om växterna växer till sig och behöver mer stöd.

Tips!

Vill du mura odlingsbädden? Få goda råd om murning i arbetsanvisningen Hjälp vid murning som finns på Finjas hemsida.