Finja Betong lanserar produkter som motverkar den ingående cementens klimatpåverkan

Publicerad 2022-09-13

Finja Betong lanserar produkter som motverkar den ingående cementens klimatpåverkan

I en unik satsning presenterar nu Finja Betong att man lyckats att ta fram produkter som motverkar ökande halter av koldioxid i atmosfären genom att lagra en kolsänka, i form av biokol, i produkterna. Utvecklingsarbetet har pågått under lång tid för att få till recept som fungerar med bibehållen hög teknisk kvalitet. Resultatet är betongprodukter med minimal klimatpåverkan under hela sin livstid.

Första produkterna lanseras i höst
I höst kommer de första produkterna att lanseras på marknaden. Produkterna kommer att ingå i Finja Betongs klimatpositiva ECO-linje. Tack vare att produkterna bildar en kolsänka motsvarar det den ingående cementens klimatpåverkan. Därtill klimatkompenseras produkterna för att nå till målet för klimatneutralitet. Vi kompenserar sedan med ytterligare 15 procent CO2e i ett biogasprojekt i Brasilien, vilket gör att produkterna går från att vara klimatneutrala till att bli klimatpositiva.

- Tack vare nytänkande kan vi nu ta ännu ett stort kliv i vår hållbarhetssatsning och erbjuda ännu fler byggvaror med så lite klimatpåverkan som möjligt. Denna typ av produkter, som motverkar den ingående cementens klimatpåverkan, är något nytt och unikt! Helt i linje med att vi på så sätt säkerställer att betong är ett viktigt och långsiktigt hållbart byggmaterial, säger Gull-Britt Jonasson, VD Finja Betong.

    Vad är en kolsänka?
    En kolsänka skapas när man kapslar in biokol och lagrar den långsiktigt. Då hindras kolatomerna från att reagera med syre och på så sätt bilda koldioxid.

    Arbetet har gjorts tillsammans med företaget Biokolprodukter. Utvecklingen har möjliggjorts med stöd från innovationsprogrammet BioInnovation – en gemensam satsning av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

    Finja Betong lanserar produkter som motverkar den ingående cementens klimatpåverkan
    Finja Betong lanserar produkter som motverkar den ingåe