Gjut hopphageplattor till barnen

Inför sommarens ledighet kan det vara trevligt att gjuta några hopphageplattor för trädgårdens lekar. Det håller barnen i gång med fysisk aktivitet och de kan ha roligt med kompisar i trädgården. Betongplattor är enkla att göra, är tåliga och håller i många år. Man kan dekorera plattorna med mosaik som man trycker ner i betongen eller måla dem. Varje platta mäter 300 x 300 x 50 mm. Det går åt 4,5 liter betong/platta.

DIY-beskrivning

Produkter utan bild i listan längre ner ingår inte i Finjas sortiment.

Följande produkter ingår inte i vårt sortiment men behövs i DIY-projektet

Bygga formen

I denna beskrivning ingår 11 plattor. Såklart kan man göra 9 stycken och en större platta som den avslutande 10:e plattan om man hellre önskar. Man kan välja att göra en form och gjuta i den 11 gånger eller så kan man göra 6-7 st formar och gjuta vid 2 olika tillfällen.
Formen består av 5 delar. Såga upp formplywoodskivan enligt ritning. Formen innehåller en del som är 330 x 330 mm, två delar som är 330 x 50 mm och två delar som är 300 x 50 mm. De längre delarna är till för att hålla samman formen i hörnen så plattans mått blir helt kvadratiskt. Förborra skruvhålen med borr som är lite smalare än skruvarna som ska användas. Detta görs för att träet inte ska splittras när man skruvar. Placera skruvhålen enligt bild till höger men spegla så andra kort- och långsidorna har samma skruvhål. Skruva samman formen.

Lägg en silikonfog i kanterna på formens insida och stryk ett tunt lager olja i hela formen. Torka rent så att ingen olja flyter någonstans.

Dekor

Att dekorera betong är lätt att göra och något som ofta uppskattas av barn. Mosaikbitar kan till exempel gjutas in genom att fästas med dubbelhäftande tejp i formen innan man häller i betongen eller tryckas
ner i betongen uppifrån innan den stelnar. Det går också bra att måla betong i olika färger. Använd blank lackfärg eller vattenlöslig färg som sugs in i den torra betongen.

Blanda betong

När ni känner er klara med förberedelserna är det dags att blanda betongen. Blanda enligt anvisningarna på förpackningen. Rör om noga, antingen med borrvisp eller för hand med spade, alternativt murarslev. Blandningen är klar när den är tjock och trögflytande. Ett bra knep är att testa att rulla massan till en boll i handen och sedan skaka på den. Flyter bollen ut är ni rätt på det. Blir betongen för blöt är det bara att blanda i mer bruk.

Gjuta plattor

När betongen nått önskad konsistens hälls den i formen. Dessa hopphage-plattor behöver inte armeras eftersom de ligger plant på marken. Gjuter ni ett större föremål eller något som ska tåla tyngd bör ni armera med exempelvis bistål eller putsnät för att betongen inte ska spricka. Lägg nätet ovanpå och tryck ner det en aning varefter ytterligare betong fylls på. Oavsett om man armerar eller inte bör formen alltid skakas. På så vis fördelar sig massan jämnt över bottenytan. Knacka lätt på utsidan av formen, eventuellt med en hammare, för att avlägsna eventuella luftbubblor.

Täck formen

Täck formen med plastfolie och låt vila ett dygn. För att undvika att betongen torkar för snabbt bör ni, med hjälp av t ex en blomspruta, vattna den vid ett par tillfällen. Upprepa under 2-3 dygn. Det är viktigt att betongen står på ett plant underlag. En skuggig och sval plats är också att föredra.

Avformning

Innan avformning - kolla att betongen är helt torr. Skruva ut skruvarna ur en eller två av sidorna för att försiktigt ta gjutningen ur formen.

Efterbehandla

Slipa eventuella ojämnheter med slipsten eller rasp samt putsa kanter med sandpapper. För att era plattor ska få en vattenavvisande yta och skyddas mot fläckar behöver de ytbehandlas. Ni kan olja ytan för att skydda den eller måla era betongplattor och därefter lacka dem för en att få plattorna extra fina.

Det blir extra fint om ni målar eller på annat sätt dekorerar plattorna med nummer från 1 till 11 för att locka till hopphage-lek.

Sen är det bara att släppa loss barnen att leka med sin nya hopphage i trädgården.

Vad inspirerar dig?

Sätt din egen prägel på plattorna genom att gjuta in vackra glaskulor som dekoration i plattorna.

Ta gärna en bild och mejla Finja, info@finja.se, för att få ditt projekt publicerat i våra digitala kanaler.