Gjut betongfat med rabarberblad

Att gjuta med hjälp av rabarberblad är en både enkel och rolig aktivitet som passar oavsett tidigare erfarenhet av betong. Med få produkter kan du till exempel skapa ett fågelbad åt dina bevingade vänner att placera i rabatten eller ett fruktfat att pryda trädgårdsbordet med. Ett fint rabarberfat i betong är en uppskattad gåva att ge bort i samband med en bjudning, födelsedag eller annan form av uppvaktning.

Se filmen som visar hur du gjuter ditt betongfat genom att bläddra bland bilderna till vänster.

DIY-beskrivning

Produkter utan bild i listan längre ner ingår inte i Finjas sortiment.

Verktyg

Följande produkter ingår inte i vårt sortiment men behövs i DIY-projektet

Förbered

Lägg ut en sandhög och forma den till en mjuk kulle som motsvarar rabarberbladets storlek. Lägg bladet över sandhögen med dess undersida upp.

Bygg upp med sand. Skär av stjälken så nära bladet som möjligt. Täck glipan vid stjälken med en bit av ett annat blad för att ge fatet en vacker och fulländad form.

Gjut

Blanda Finbetong enligt anvisningarna på förpackningen. Tag på gummihandskar och arbeta med händerna. Lägg betong på bladet och arbeta in den. Börja i mitten och jobba dig utåt.

Klappa på betongen och se till att den kommer väl in i bladstrukturen. Forma en vacker kant med fingrarna längs rabarberbladet. Lägg på betong till en tjocklek av minst 10 mm på tunnaste stället. Släta ut till en plan botten med mursleven.

Täck med plastfolie och låt vila ett dygn. Lyft därefter plasten och vattna betongen rikligt. Lägg tillbaka plasten och vänta ytterligare två dygn.

Avforma

Vänd fatet när det har torkat helt. Dra bort rabarberbladet och skrapa försiktigt bort resterna i ådringarna. Slipa vid behov kanten med sandpapper.

Efterbehandla

Betongen behöver inte ytbehandlas men får en extra vacker yta vid användning av klinkerolja. Behandlingen, som inte påverkar den grå färgen, bidrar även till ett vattentätare fat. Stryk ett tunt lager olja över ytan och låt betongen suga upp den i fem minuter. Torka av med en trasa och upprepa till dess att betongen är mättad.

Vad inspirerar dig?

Hitta andra stora blad att använda, t.ex. från pestskråp, parasollblad eller jättedaggkåpa. Prova också att bilda ett stort blad av flera olika mindre varianter och på så vis frambringa ett än mer personligt slutresultat.

Ta gärna en bild och mejla Finja, info@finja.se, för att få ditt verk publicerat på hemsidan.

Tips!

Låt betongfatet stå ute året om. Det tål både kyla, frost och is.